Hutbe

Hutba: Kurban je ibadet i čvrsta veza sa Zajednicom

Hvala Allahu koji nam je propisao ibadet kurbana, veliko dobročinstvo koje nas vodi Njegovoj milosti. Neka je Allahov spas na poslanika Ibrahima kojeg je Gospodar svjetova poučio ibadetu kurbana nagradivši ga za njegovu iskrenost, odanost i požrtvovanost. Neka su Allahovi blagoslovi i mir na pečata poslanika Muhammeda kojemu je Gospodar naredio da klanja namaz i kolje kurban.

إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ

فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ

إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الأَبْتَرُ

Dadosmo ti, uistinu, obilje dobara,

i zato, moli se i žrtvu prinesi radi svog Gospodara!

Onaj koji te ne može gledati, doista će bez traga nestati. (El-Kewser, 1-3.)

Poslanik je nama muslimanima svojom praksom ostavio u nasljeđe da žrtvujemo kurban za sebe i svoju čeljad. Oporučio nam je da to činimo lično, uz abdest, donošenje tekbira i učenje dove. Klanje kurbana posebna je žrtva i ona podliježe posebnim šerijatskim propisima, koji se odnose na vlasnika kurbana, način kako se ophodi prema samom kurbanu, samom činu žrtvovanja, pa do pravilne raspodjele kurbanskog mesa.

Ukoliko sami nismo u stanju žrtvovati svoj kurban nemamo znanja i iskustva, ili smo usljed izmijenjenih okolnosti življenja, posebno načina života u gradskim sredinama, objektivno onemogućeni da izvršimo klanje kurbana, onda to klanje, putem uplata, povjeravamo našim medresama, za koje je naš ulu-l-emr (vrhovna vjerska uprava) kazao da su ovlašteni da u skladu sa šerijatskim propisima i u naše ime obave na valjan način klanje naših kurbana. Vrhovna vjerska uprava koja u našim uvjetima tumači vjerske propise i preporučuje muslimanima da ih primjenjuju jesu Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ove godine u ovo predkurbansko vrijeme, do nas putem različitih vrsta oglašavanja, dolaze informacije da neki pojedinci, ustanove, humanitarna i privredna društva pozivaju muslimane da njima povjere klanje kurbana putem uplata, što niukom slučaju nije dobro i ne bi trebalo da ima pozitivnog odgovora među našim muslimanima.

Organizirana akcija klanja kurbana koju vodi Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini preko svojih medresa ima višestruki značaj. Ovom akcijom ne samo da se pomaže ishrana učenika koji stanuju u internatima naših medresā, već se pomažu i studenti u svim studentskim domovima, brojni vrtići, starački domovi, bolnice.

A tokom čitave godine iz kontigenta prerađenog kurbanskog mesa pomažu se socijalno ugroženi i oni u stanju potrebe i oni pogođeni različitim prirodnim nepogodama kao što su bile poplave, klizišta i slično tome.

Kontinuirana podrška povratnicima u manjem bh. entitetu ostvaruje se iz ovoga resursa. Razbijanje i razvodnjavanje organizirane akcije koja se već decenijama vodi na jednom nivou dovešće u pitanje njen efekat i učinkovitost.

Zajednica zahvaljujući ovoj velikoj akciji u stanju je osiguravati nesmetan rad svojih odgojno-obrazovnih ustanova (vrtića, medresa, fakulteta i domova) a u isto vrijeme u stanju je adekvatno odgovoriti na različite izazove i potrebe našeg naroda kakav je i ovaj izazov s kojim se susrećemo već nekoliko mjeseci (pandemija coronavirusa).

Putem islamskih printanih i elektronskih medija svake godine nakon Kurban –bajrama, ove godine i pred Kurban –bajram, objavljuju se podaci o brojnim ustanovama i udruženjima na nivou čitave države i ogromnim količinama kurbanskog mesa koje im se uručuju. Muslimani se mogu o tome informisati putem naših medija i kod svojih džematskih imama.

Muslimani su dužni da povedu računa da svoje kurbane žrtvuju ispravno, i u okolnostima kada to rade lično, a i u okolnostima kada to povjeravaju onima koji će to na ispravan način uraditi u njihovo ime.

Molimo Allaha da budemo od onih koji žrtvuju u ime Allaha, za spas sebe i svojih bližnjih i čineći višestruku korist Zajednici kojoj pripadamo. Amin.

Mostarski muftija
Salem ef. Dedović

3. zu-l-hidždže 1441. / 24. juli 2020. godine