Vijesti

Vjerujemo – djelujemo

 „Nije naš onaj ko ne poštuje naše stare i ko nije samilostan prema našim mladima (djeci).”  (Ebu Davud i Hakim) 

Osobine ličnosti predstavljaju nešto po čemu se razlikujemo od drugih ljudi, nešto po čemu smo specifični. Temelji izgradnje islamske ličnosti su imanski šarti (vjerovanje u Boga, Božije meleke, Božije knjige, Božije poslanike, Sudnji dan i Božije određenje).

Nakon vjerovanja slijedi djelovanje, a onda se ličnost ukrašava pozitivnim osobinama. Učenici Prve osnovne škole Stolac i vjeruju i djeluju, a  imaju i lijepo ponašanje. Članovi sekcije islamske vjeronauke su ovih dana posjetili dvije nene iz naših mahala- nenu Šefku i nenu Halimu.

S Kur'anom kroz život

Nena Šefka rođena je 1926. godine. Rođena je u pobožnoj porodici što pokazuje i činjenica da je njen dedo išao na hadž. Zanimljivo je to da je na hadž išao na devi kako se tada i išlo. U mekteb je išla sve od svoje osme godine, a do mekteba koji se nalazio u Stocu svaki dan je pješaćila 6 km iz svog rodnog sela Donja Bitunja. U mektebu je učila hrafove koje i danas zna, a učila ih je prvo pred imamom Pitićem, a poslije i pred imamom Krumićem. U mladosti, redovno je išla na mukabelu, a danas kaže da se s njim svakodnevno druži. Kur’an joj je puno pomogao u životu i  svugdje ga je nosila sa sobom. Da je nena Šefka osoba koja živi islam pokazuje nam i to da ona klanja svaki namaz, kako ona kaže: beš-vakat i ne sjeća se kad joj je ostao, a tome je podučila i svoju djecu, unučad i praunučad kojih ima desetero i koji joj redovno dolaze u posjetu i pomažu joj.

 

Ko uradi koliko trun dobra vidjet će ga

Nena Halima je nena koja u našem gradu nema rodbine, ali zato ima svoje komšije koji je nezaboravljaju, a i učenike Prve osnovne škole Stolac. Koliko jedan trun dobra može pomoći i značiti nekome najbolje je pokazala posjeta neni Halimi. U svojoj skromnoj kući otvorila nam je vrata svoje kuće i svoje duše. Iako živimo brzim tempom života i često nemamo vremena jedni za druge, nismo ni svjesni koliko smo bogatiji što više dajemo. Ova posjeta nam je pokazala i da se sve lakše radi u džematu – zajednici. Učenici su neni uručili skromni poklon. Iz njenog doma su izašli zahvalni Bogu što imaju svoje porodice, spremni za nova dobročinstva.

„Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu.“ Kur'an

 

www.prvaosnovnaskola-stolac.edu.ba