Aktivnosti

RAD MEKTEBA NA PODRUČJU MIZ- STOLAC

Mektebska nastava na području Medžlisa IZ-e Stolac izvodi se u četiri mekteba, i to u mektebima: Stolac, Borojevići, Pješivac, Aladinići i Rotimlja. U svim mektebima mektebsku nastavu izvode imami u tim džematima ( tri honorarna i jedan stalni imam ). Izvođenje nastave u svim mektebima je otežavajuće i to najviše zbog opremljenosti mekteba.

Nijedan mekteb nema ni minimum uslova za rad. Nemaju odvojenog prostora za izvođenje mektebske nastave ( jedino mekteb Aladinići ima mektebsku učionicu). Mektebi nemaju stolove i stolice kao ni table što se smatra osnovnim inventarom da bi mogla funkcionisati mektebska nastava.

Ono što je važno spomenuti,a ima za cilj poboljšanje mektebske nastave ( povećanje broja polaznika mektebske nastave) jesu četvrti mektebski sportski susreti polaznika mektebske nastave na nivou Medžlisa IZ Stolac. Naime, treću godinu zaredom organizujemo takmičenje djece u raznim sportskim disciplinama. Na tim susretima učestvuju sva djeca svih mekteb.

Uz prigodne diplome i nagrade cilj je afirmacija mekteba i mektebske nastave. Ovakav način druženja djece iz godine u godinu opravdava svoje postojanje. Usko povezan sa mektebom jeste i rad Male kreativne šlole “Prvi pupoljci” . Naime, to je škola za predškolsku djecu u organizaciji Medžlisa IZ Stolac.

Rezultati koje smo postigli u prvoj godini rad su fenomenalni. Pohvala za takvu vrstu rada svakodnevno dobivamo kako od roditelja koji su slali svoju djecu u tu školu tako i od osoblja Osnovne škole u Stocu koji su prilikom upisa djece u prvi razred konstatovali da djeca koja su pohađala Malu kreativnu školu “Prvi pupoljci” spremnija u svakom pogledu od djece koja to nisu činila. Naravno to nam je podsticaj da idemo dalje.

U okviru Medžlisa Islamske Zajednice Stolac aktivno djeluje i hor ilahija i kasida “El-Ihlas” koji okuplja mlade i nadarene ljude iz svih džemata koje obuhvata MIZ Stolac.