Vijesti

Mobilna aplikacija: Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog

Mobilna aplikacija džamija na području Mostarskog muftijstva povezuje prostore i vremena

Mobilna aplikacija „Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog“ sadrži osnovne podatke o svim džamijama i trebala bi poslužiti vjernicima za lakše informisanje o vjerskim aktivnostima, ali i svim važnim historijskim činjenicama. Od velike pomoći bit će turistima, gostima i putnicima jer sadrži putokaze i tačno vrijeme nastupanja namaza (dnevne molitve) na svakom lokalitetu.

„Aplikacija će pomoći i turističkim zajednicama, sadrži podatke o kulturno historijskim spomenicima. Izvršili smo geo kodiranje svih objekata tako da imamo sve putokaze prema džamijama na području Muftijstva. Evidentirano je 278 vjerskih objekata od čega 202 džamije“, pojasnio je autor projekta mr. Aldin Boškailo.

Idejom je predviđeno konstanto ažuriranje podataka, vijesti i najave događaja.  Pored Boškaila projekat su tehnički razvijali i osmišljavali studenti i profesori Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru doc. Denis Mušić i Vedad Spiljak.

„Prostor Mostarskog muftijstva je veliki geografski prostor i on nije samo geografija, on je i historija, kultura, naše vjersko i duhovno nasljeđe na kojem radi mnogo naših institucija. Htjeli smo da tako veliki prostor povežemo kroz moderne tehnologije. Smatram da će se na taj način naši ljudi lakše identificirati i taj prostor percipirati“, rekao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Kroz ovaj projekat je napravljena izuzetno dobra i kvalitetna saradnja obrazovnih ustanova u Mostaru, profesora Karađoz-begove medrese, Univerziteta „Džemal Bijedić“ i službenika Islamske zajednice.  „Dobili smo odličnu bazu podatka, koja je podložna daljoj doradi i unošenju važnih datuma u našem kalendaru. Ovo je dragocjeno i zbog mladih generacija jer će moći na ovaj način učiti i saznavati više o sebi.“, kazao je muftija dodavši kako ga raduje da je cijela ideja došla kao potreba mladih ljudi, njihovog življenja vjere i njihovog intelektualnog promišljanja.

 Aplikaciju možete instalirati ovdje.