Vijesti

Počinje 43 manifestacija Dani mevluda i zikra

Programi manifestacije Dana mevluda i zikra počet će u srijedu, 18.04.2018. god. u Sali Narodnog pozorišta u Mostaru, najavljeno je na press konferenciji održanoj u Muftijstvu mostarskom. Od njenog reaktiviranja ovo je 43. po redu manifestacija kulturno vjerskih programa čija je okosnica centralni Blagajski mevlud na vrelu Bune. Manifestacija koju zajednički organiziraju Rijaset IZ u BiH, Muftijstvo mostarsko, Tarikatski centar BIH, Medžlis IZ-e Mostar, Karađoz-begova medresa i B.Z.K. „Preporod“ Mostar ove godine će se održati pod pokroviteljstvom Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića.
U programskim sadržajima, zastupljeni su vjerski, naučni, kulturni i posebni edukativni programi za mlade. Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je podsjetio kako je manifestacija Dani mevluda i zikra utemeljena na tradiciji i običaju okupljanja ovdašnjih muslimana na dovištima, od kojih je ovo  blagajsko dovište u Tekiji na vrelu Bune jedno od najstarijih i svakako najmasovnijih, ne samo unutar Bosne i Hecegovine, već i mnogo šire. „Višestoljetna historija i tradicija dovišta na ovom mjestu govore u prilog kontinuiteta i raskoši našeg duhovnog i kulturnog života čiji tragovi sežu mnogo dublje u historiju od dolaska Osmanlija na ove prostore. Upravo će se kroz ovogodišnji naučni skup „Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju“ izložiti relevantni naučno–istraživački radovi koji rasvjetljavaju tragove trajanja i postojanja svih oblika života bošnjačkog bića u Hercegovini kroz historiju i vrijeme“, naglasio je muftija Dedović.

Programske sadržaje predstavili su mr. Harun Macić član organizacionog odbora Manifestacije i predsjednik „Preporoda“ Mostar mr. Haris Omerika. Manifestacija će biti otvorena u srijedu 18.04.2018. u 20.15 sati koncertom Armina Muzaferije s tesavvufskim ansamblom i horom tekije Mesudijje. Za subotu 21. aprila 2018. god. s početkom u 19 sati u Blagaju je najavljena promocija mevluda „Kuća odabranih“ autora Mustafe ef. Jelovca. Na tribini “Bosna i Hercegovina u očima svijeta – kako nas vide i šta nam to znači?” 25. aprila govorit će profesor Fakulteta islamskih nauka prof.dr. Ahmet Alibašić. Tribina će se održati u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ u Mostaru s početkom u 19:00 sati. Sa više događaja, izložbom fotografija, projekcijom desetominutnog filma o stradanju Počitelja, tribinom i prigodnim obraćanjima mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića i direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH mr. Nusret ef. Abdibegovića 26. aprila u Počitelju bit će obilježen Dan džamija i džemata. Dvodnevni susreti mladih 28. i 29. aprila ove godine odvijat će se u Blagaju i Stocu. Susreti, na kojim će učestvovati debatni klubovi srednjoškolaca iz Sarajeva, Tuzle, Visokog i Mostara bit će u znaku srednjovjekovne Bosne. Na njima su planirane, predavanja, izleti i posjete znamenitostima Hercegovine, debate, radionice čitanje povelja bosanskih vladara, posjeta franjevačkom samostanu Humac i čitanje najstarije spomenice bosanskog jezika, Humačke ploče. Večer Kur'ana u sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju najavljeno je za 6. maj nakon akšam namaza. Promocija Monografije vjerskih objekata, vakufa i uleme s područja Nevesinja autora Hasana Eminovića bit će održana 8.maja u Studentskom hotelu Mostar. U povodu 9.maja Dana pobjede nad fašizmom na mostarskim Šehitlucima u 11 sati bit će proučena Dova šehidima. Medžlisi i kijam zikr u petak 11. maja počet će nakon jacije namaza, a centralna manifestacija Mevluda i zikra u subotu 11. maja ispred Blagajske tekije. Manifestacija će biti zatvorena naučnim skupom kojeg organizira B.Z.K. „Preporod“ 14. maja u Centru za kulturu Grada Mostara. Na skupu pod nazivom „Bošnjaci  Hercegovini kroz historiju“, govorit će  eminentni bosanskohercegovački istraživača i društveno javni radnici.

Jedan od važnijih programskih ciljeva manifestacije, kako je rečeno,  je novim generacijama dosljedno predstaviti bogatu historijsku, duhovnu i kulturnu baština bošnjačkog naroda na ovom podneblju, a koja je još uvijek nedovoljno istražena, nevalorizirana i nepotpuno predstavljena. „Blagajsko dovište na vrelu Bune je živopisno i od Boga darovano mjesto, gdje se čovjek sjedinjuje sa prelijepom prirodom, vrelom i vodom. Tu, u tom čistom okruženju, on se  molitvom i dovom obraća Bogu Tvorcu, pronalazeći svoj duševni mir  i spokoj.  Nas je Dragi Bog na ovome podneblju darovao ovim bistrim centrom vjere, u kojemu se napajamo čistim i hranjivim duhovnim lijekovima, osnažujući moralnu snagu, nadu i volju da istrajavamo u dobru“, kazao je muftija Dedović.

Muftija se srdačno zahvalio svim učesnicima u programima strukturama IZ-e, područnom uredu Jugoistok, nadležnom Gradskom Odjelu za privredu i komunalne poslove, javnim komunalnim preduzećima, Turističkoj zajednici HNK-a i Ministarstvu turizma HNK-a na svesrdnoj podršci i pomoći u organizaciji Manifestacije.

www.muftijstvo-mostarsko.ba