Vijesti

Večeras nastupa Nova 1438. hidžretska godina

Zalaskom sunca večeras je nastupila Nova 1438. hidžretska godina, odnosno 01. muharrem.

Mjesec muharrem je jedan od četiri sveta mjeseca.

Kaže Uzvišeni Allah, subhanehu ve te’ala:”Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta, to je prava vjera. U njima sebi nepravdu ne činite!” (Et-Tevbe, 36.)

Allah je zabranio nasilje – grijehe, u svim mjesecima tokom godine, a nasilje i grijesi u svetim mjesecima strožije su zabranjeni i teži na vagi. Kazao je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem:”Dvanaest je mjeseci u godini, a četiri su sveta, tri dolaze jedan za drugim: zul-ka’de, zul-hidždže i muharrem, i redžeb koji pada između dva džumadeta i šabana.“ (Buharija i Muslim)

Također, dobra djela Allahu su draža, imaju veću vrijednost i nagradu u svetim mjesecima. Post u mjesecu muharremu na velikom je stepenu, čak je Allahov Poslanik potvrdio da je post u muharremu najvredniji nakon ramazanskog posta. Kazao je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem:”Najvredniji post, nakon ramazanskog, je post u Allahovom mjesecu muharremu, a najbolji namaz, nakon obaveznih, je noćni namaz.” (Muslim)

Medžlis Islamske zajednice Stolac svim vjernicima želi sretnu i hairli Novu 1438. hidžretsku godinu. Molimo Uzvišenog Allaha da nam podari uspjeha, bereketa i rahatluka u životu na ovom ovome svijetu i nagradi nas Džennetom na Ahiretu.