Vijesti

Mersed ef. Šabanović novi glavni imam Medžlisa IZ Stolac

 

U petak, 12. septembra, u Sultan Selimovoj džamiji u Stocu, predstavljen je novi glavni imam Medžlisa IZ Stolac Mersed ef. Šabanović.

Prisutnim vjernicima obratio se mostarski muftija Salem ef. Dedović koji je izrazio nadu da će Mersed ef. uspješno obavljati preuzetu dužnost. Pozvao je džematlije Stoca da mu pomognu u iskušenjima i izazovima koji su pred njim. Zahvalio se Amer ef. Beći koji je u proteklom periodu vršio dužnost glavnog imama.

Zatim je muftija Dedović uz učenje tekbira novom glavnom imamu uručio dekret reisu-l-uleme o postavljenju na mjesto glavnog imama.

Nakon uručenja dekreta Mersed ef. Šabanović je klanjao prvi džuma-namaz u svojstvu glavnog imama Medžlisa IZ Stolac.

Muftija Dedović je poslije džuma-namaza obišao i kompleks gradilišta vakufskog kompleksa Musafirhane koji se dinamično obnavlja.

BIOGRAFIJA Mersed ef. Šabanovića

Mersed ef. Šabanović rođen je 19.04.1981. godine u selu Pridvorci, općina Gornji Vakuf.Osnovnu školu završio je u Voljevcu 1997. godine.

Karađoz – begovu medresu u Mostaru upisuje školske 1997/98 godine, a uspješno završava 2001. godine.

Odlazi na studije u Medinu 2004. godine gdje upisuje Koledž za arapski jezik na Islamskom Univerzitetu u Medini.

Školske 2006/07. Godine upisuje fakultet Dave (misionarsto) I usuli el – dine (osnove islamskog vjerovanja) na Islamskom Univerzitetu u Medini, koji uspješno završava u februaru 2011. godine i time stiče zvanje profesora islamskih nauk

Govori i piše arapskim jezikom.

Nakon toga radi kao imam, hatib i mualim u džematu Šunji, MIZ Konjic, od 12.12.2011. godine pa sve do 31.08.2014. godine.

Oženje je i otac troje djece.

 

www.muftijstvo-mostarsko.ba