Vijesti

Održano 26. finalno takmičenje polaznika mektepske pouke

Finale 26. takmičenja polaznika mektepske pouke održano je u nedjelju na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a ukupno 37 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemačke takmičili su se u kategorijama Kiraet II, Test općeg znanja II, Test općeg znanja III i Kiraet III.

Nakon održanog takmičenja, saopšteni su rezultati takmičenja i dodijeljena su priznanja učesnicima takmičenja i njihovim mualimima i mualimama.

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – II nivo osvojili su: Ermin Palić (Muftijstvo travničko), Emina Pivalić (Muftijstvo bihaćko) i Amila Ibrahimović (Muftijstvo tuzlansko) 

Prva tri mjesta u kategoriji Opće znanje – III nivo osvojili su: Dženita Esmić (Muftijstvo tuzlansko), Lamija Lelak (Muftijstvo travničko) i Adna Kamiš (Muftijstvo mostarsko)

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – II nivo osvojili su: Harun Drkić (Muftijstvo sarajevsko), Ahmed Hodžić (Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj) i Isa Osmić (Muftijstvo zeničko)

Prva tri mjesta u kategoriji Kiraet – III nivo osvojili su: Abdulah Sinanović (Muftijstvo zeničko), Zejneb Balić (Muftijstvo sarajevsko) i Merjem Hodžić (Muftijstvo tuzlansko)

U ekipnom poretku po muftijstvima, prvo mjesto pripalo je Muftijstvu zeničkom, drugo mjesto Muftijstvu travničkom i treće mjesto Muftijstvu tuzlanskom.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je čestitao takmičatima, kao i muallimama i muallimima koji su pripremali polaznike za takmičenje.

– Svima vama pripadaju zahvale i pohvale. Našim takmičarima poručujem da organizujemo takmičenja da im budemo podrška. Oni uvijek trebaju težiti da budu na vrhu.

Ocijenio je da je takmičenje organizovano na vrlo visokom nivou.

– Naši takmičari su pokazali vrlo visok nivo znanja. Posebnost ovom takmičenju je data time što su učešće uzeli i takmičari iz mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i iz Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Mi smo svi jedna zajednica, drago nam je da se proširuje krug takmičara – poručio je Malkić.

Dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naglasio je kako je današnje takmičenje svečani čin na kraju mektepske godine.

– Mektepska pouka je jedna od najznačajnih aktivnosti Islamske zajednice, a svakako mektepsko takmičenje zauzima svoje posebno mjesto u aktivnostima koje se odvijaju unutar mekteba.

Shodno rezultatima koje su pokazali, ostvareni su određeni pomaci u smislu bodova, što nas svakako raduje, jer to govori u prilog činjenici da i polaznici mekteba, i njihovi muallimi, pridaju adekvatnu pažnju, ne samo mektepskom takmičenju, nego i općenito mektebu – poručio je dr. Svraka. 

Takmičari su izrazili zadovoljstvo prijemom i organizacijom takmičenja te su poručili da će se još više truditi kako bi i sljedeće godine bili finalisti na 27. takmičenju polaznika mektepske pouke.

– Zahvaljujem se svima na podršci, ali i čestitam svim učesnicima na takmičenju – kazao je Ermin Palić.

Dženita Esmić je iz Vlasenice, te je također pohvalila organizaciju takmičenja.

– Osvojila sam prvo mjesto, zbog čega sam sretna. Zahvaljujemo se organizatoru – kazala je ona.

Među takmičarima je bio i dječak Ahmed Hodžić, koji iako slijep, uči Kur'an čitajući Brajevo pismo i predstavljao je Njemačku na ovom takmičenju. U konačnici, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Kiraet II.

– Dolazim iz Njemačke. Zadovoljan sam organizacijom i osvojenim mjestom. Svakako da će mi je ovo veliki poticaj – izjavio je on.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon ikindija-namaza bit će upriličen program u povodu završetka mektepske pouke, te dodijeljene diplome i nagrade pobjednicima mektepskog takmičenja i njihovim muallimima.

(Preporod.info)