Vijesti

Centralni mevludski program povodom mubarek noći Lejletu-l-bedr

Mubarek noć Lejletul-bedr nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima, dok je sutra, 27. marta, Dan pobjede na Bedru

Centralni mevludski program na nivou Medžlisa islamske zajednice Stolac održat će se u džematu Rotimlja večeras nakon Teravih namaza.

Program izvode imami MIZ Stolac.

Sedamnaestog dana ramazana druge godine po hidžri desila se čuvena Bitka na Bedru. Po broju učesnika to je bila mala bitka, ali po značaju, to je bila jedna od najznačajnijih bitki u povijesti islama. Na strani istine, predvođeni Muhammedom, s.a.v.s., bilo je nešto preko 300 ashaba, a na strani zablude bilo je oko 1.000 ratnika. Pored toga, ashabi su bili slabo naoružani, a mušrici su bili daleko bolje naoružani i bili su ubijeđeni da će pobijediti.

Ashabi su imali snažnu vjeru, imali su jasan cilj koji žele ostvariti, bili su potpuno predani svojoj misiji, u potpunosti su primjenjivali upute svoga vođe, tj. Allahovog Poslanika, s.a.v.s., bili su spremni na maksimalnu žrtvu radi istine i nisu nimalo sumnjali u pomoć Gospodara svjetova.

To je i presudilo u bici, tako da su ashabi, koji ljudskim mjerilima gledano nisu imali nikakve šanse, ustvari izvojevali fantastičnu pobjedu, iz koje muslimani širom svijeta i nakon više od 1.400 godina izvlače pouke i poruke.