Vijesti

Rijaset izdvojio dodatnih 787.000 KM za pomoć Gazi

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sjednici održanoj 5. marta u Sarajevu izdvojio je dodatnih 787.000 KM za pomoć narodu Gaze.

Uz danas odobrena sredstva ukupna pomoć Islamske zajednice tom području iznosi 3.556.000 KM.

Na 20. redovnoj sjednici kojom je predsjedavao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović razmatran je i usvojen prijedlog zaključaka i smjernica s Predramazanskog savjetovanja 2024., te usvojen prijedlog za davanje saglasnosti Medžlisu Jajce za osnivanje privatne predškolske ustanove “Emina”.

Rijaset je danas usvojio i prijedlog Odluke o imenovanju organizacionog odbora za svečano otvorenje Arnaudija džamije u Banja Luci predviđeno za 4. maj ove godine, te usvojio Informaciju o realizaciji Radnog sastanka članova Rijaseta sa predstavnicima krovnih organizacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori – Muftiluk Zapadna Evropa.

Na sjednici je razmatran i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti i data saglasnost na prijedlog povećanja cijena El-Kalemovih izdanja, te usvojen prijedlog za davanje pozitivnog mišljenja na transformaciju vakufske nekretnine u Medžlisu Brčko.

Razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjeni Pravilnika o plaćama i naknadama službenika JU Gazi Husrev-begove medrese, te razmatran i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na Statut Tarikatskog centra.

Na sjednici je razmatran i usvojen prijedlog odluke o izmjeni Sistematizacije radnih mjesta u Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te prijedlog Pravilnika o izmjeni Pravilnika o plaćama i naknadama u Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Rijaset je razmatrao i usvojio prijedlog dopune Pravilnika o upisu učenika u medrese Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te usvojio Plan upisa učenika u srednjoškolske ustanove Islamske zajednice u BiH.

Na sjednici su razmatrana i neka druga pitanja iz nadležnosti Rijaseta, te radno-pravni statusi i kadrovska pitanja, kao i tekuća pitanja.

(Preporod.info)