Vijesti

Boračka udruženja Grada Mostara dala punu podršku izgradnji centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema

Predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata Grada Mostara (JOB, RVI, Udruženje porodice šehida i poginulih boraca, Udruženje “Zlatnih ljiljana” i udruženja veterana MUP-a) jučer su posjetili mostarskog muftiju dr. Salem-ef. Dedovića i tom prilikom pružili mu bezrezervnu podršku u svim inicijativama izgradnje Interkulturnog centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema.

Projekat Interkulturnog centra, naveli su, doprinos je Islamske zajednice simbiozi i jedinstvu Grada Mostara na cijelom području.

Lokalitet Lakišića harema, prisjetili su se, tokom rata bio je “zona ubijanja”, na kojem su tokom cijelog rata ostala neka tijela ubijenih Bošnjaka.

– To području niko nije posjedovao kao ratnu teritoriju. Kasnije je spletom okolnosti pretvoreno u Centralnu zonu i početa gradnja Kazališta. Do nje treba da bude izgrađen i centar “Mevlana”. Svjesni smo da će to biti teška borba, ali mislimo da je to ispravan put jer građenjem zgrada ovoga tipa stvaramo multikulturni Mostar, pokazujemo da nismo zaostali u vremenu i da tražimo saradnju, što nam je uvijek bio cilj – naglašava Esad Kosić, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara.

Kosić smatra da protivnici ideje Interkulturnog centra “Mevlana” namjerno stvaraju ratne tenzije u gradu i siju paniku među građanima.

– Ratna djelovanja trebala su ostati iza nas. Mi iz ratnih udruženja bi se trebali baviti statusnim pitanjima naših članova i reintegraciji u normalan život – istakao je Kosić.

Kasim Mušinović, predsjednik veterana policije u Mostaru, također smatra odličnom idejom da svako sporno područje bude (u ovom slučaju Lakišića harema) preinačeno u područje integracije.

– Evo, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta se gradi na način koji nije dobar, jer nije dobro ništa što se ne gradi legalno i u skladu sa propisima, ali isto tako je dobra ideja da se odmah do tog i takvog Kazališta napravi i zgrada centra “Mevlana”. Onaj ko se protiv toga buni, buni se iz svog neznanja. Ime Mevlana je svjetska baština, zaštićeno od strane UNESCO-a i ne postoji na svijetu obrazovan čovjek koji ne zna ko je Mevlana – naglašava Mušinović.

S izgradnjom centra “Mevlana” na lokalitetu Lakišića harema, prema njegovom mišljenju, konačno bi se došlo u fazu smirivanja međunacionalnih nesporazuma i trvenja.

– Osim toga, treba otvoreno reći, da pritisci, da se ovo ne uradi je diranje u crvenu liniju. Zaista je dotle došlo – poručio je Mušinović.

(Preporod.info)