Vijesti

Fond Bejtul-mal: Dodijeljeno 200 stipendija učenicima i studentima

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirao svečanu dodjelu stipendija iz Fonda Bejtul-mal Islamske zajednice za 200 učenika i studenata.

Svečanosti dodjele stipendija je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, te je u obraćanju prisutnim naglasio da je ovo veliki dan kako za Islamsku zajednicu, tako i za studente.

– Za nas je velik jer svjedočimo da izvršavamo svoju dužnost, ulažemo u budućnost svoje zemlje i svog naroda. Oni koji to ne čine nemaju budućnost.

Vi ste naša budućnost i nadamo se da će ona biti svijetla i prosperitetna s nama. Vaš zadatak je da dobro učite i da se osposobite, ali i da se moralno uzdignete, kako biste primjereno služili svojoj domovini i kulturi.

Na tom putu ćete nailaziti na prepreke, suočavati se se s izazovima, padati i ustajati, ali ako budete dovoljno osposobljeni, moralno izgrađeni i uporni u radu, postići ćete ciljeve, ako Bog da – kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da su sredstva za stipendije izdvojili vjernici, dobri i čestiti, bez ličnog interesa, draga srca, s nadom da će im biti primljeno kod Boga.

– Prema tome, dobijate čistu, halal-imovinu, a halal-imovina otvara puteve mnogom dobru, pa i samoj dovi. To vam je dobra pretpostavka za uspjeh na oba svijeta, zato je, dragi učenici i studenti, iskoristite. Želimo da svojim načinom života i svojim radom oplemenite prostor i vrijeme u kojem ćete djelovati, i da svoju zastavu, zastavu svoje zemlje, podignete visoko da se vihori.. Time će vaši roditelji i vaš narod biti ponosni na vas, a i sami ćete biti ponosni na sebe – poručio je reisul-ulema, te čestitao svim dobitnicima.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović naveo je da su stipendije dodijeljene za 120 studenta, 50 učenika srednjih škola i 30 studenta i učenika sa poteškoćama u razvoju. Pored ovih stipendija, dodao je, Rijaset Islamske zajednice će dodijeliti još 23 stipendije za učenika generacije medresa i gimnazija Islamske zajednice, 10 za studente i učenike fakulteta i Medrese u Novom Pazaru i 10 stipendija za djecu koja su smještena u Dnevnom centru Potočari sa područja Srebrenice.

– Budite svjesni da, potpisujući ovaj ugovor, preuzimate emanet da marljivo učite, kao sinovi i kćeri svojim roditeljima dobročinstvom uzvratite, svoju vjeru djelima živite, tradiciju svoji predaka očuvate, a svoju zemlju našu Bosnu od dušmana sačuvate i u emanet svojim potomcima u boljem stanju ostavite.

Očekujemo da budete uzori drugima i da na najbolji način predstavljate svoju domovinu i svoj narod, i gdje god da hodili za sobom ostavljate tragove dobra. Vjerujemo da ćete, svako u svom segment djelovanja, nesebično doprinositi društvu, i da ćete sutra vi biti od onih koji će pomagati i podržavati druge na njihovom putu stjecanja znanja. Budite otvorenih srca, budite dobri i plemeniti prema svakom – poručio je dobitnicima stipendija Ibrahim-ef. Malanović.

Također, on je zahvalio svim muslimanima i muslimankama iz našeg naroda koji svake godine izdvajaju zekat i sadekatul-fitr u Bejtul-mal, s čistom namjerom. 

U ime svih stipendista obratila se Amina Kusur, učenica generacije Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i studentica prve godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Njoj je stipendiju uručio reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Ona je naglasila da Islamska zajednica prepoznaje važnost davanja podrške i pružanja oslonca mladim ljudima na njihovom putu traženja znanja, te da su i ove godine “pokazali da se znanje, trud i upornost idalje cijene i da  se mi mladi imamo na koga osloniti”.

– Svaka država svoj boljitak temelji na boljitku mladih. Mladi kao stub jednog prosperitetnog i stabilnog društva su ti koji trebaju donositi promjene, te im se kao glavnim nosiocima promjena mora pružiti prilika da otvoreno iskažu svoje ideje, da napreduju i ostvare se kao svestrane i izgrađene ličnosti koje će jednog dana u potpunosti preuzeti brigu o boljitku i dobrobiti svog naroda i zemlje – kazala je ona.

Između ostalog, istaknula je da je bogata historija Bosne i Hercegovine najveći svjedok broja velikana i heroja koje je naša zemlja iznjedrila.

– Svaki od njih i svaka od njihovih ideja radila je za dobro našeg naroda i dobro naše zemlje. Svaki od njih nam je u amanet ostavio taj inat da se bosanski narod i ime Bošnjak mora sačuvati i izvući iz mora beznađa, nepravde, i predrasuda koje o njemu imaju svi oni koji mu žele zlo. To je amanet s kojim smo rođeni, amanet kojeg ćemo ostaviti svojoj djeci i amanet s kojim ćemo umrijeti. Ne smijemo sebi dozvoliti da nam borba za taj amanet, borba za naš narod i njegovo sutra ne bude sveta. Zato za naše pretke, za naše potomke, za naše ime i naš identitet, naš put stjecanja znanja mora biti popločan istrajnošću i dostojanstvom. Moramo znati za šta se borimo, a boriti se bez znanja ne možemo – poručila je Kusur.

Jedan od dobitnika stipendije je učenik Aid Mustafić, srednje Elektrotehničke škole u Mostaru, koji je ukazao na značaj ove stipendije. Njemu je stipendiju uručio Ibrahim-ef. Malanović.

– Drugi put sam dobio ovu stipendiju. Svaka podrška znači mnogo. Odlična je inicijativa da se iz Fonda Bejtul-mal pomažu učenici i studenti, i da se na taj način podstiču da nastave raditi za svoju budućnost. Ova stipendija znači mnogo meni, mojoj porodici, a vjerujem i drugim dobitnicima – izjavio je on.

Na konkurs se, u predviđenom roku, prijavilo ukupno 911 učenika i studenata za školsku/akademsku 2023/24. godinu.

(MINA)