Vijesti

Dan vakifa Karađoz-begove medrese: Uručene vakufname novim vakifima

On je sve prisutne upoznao i sa sadašnjim i budućim projektima Medrese.

– Mi smo krenuli sa izgradnjom sportske dvorane, što je ostalo za Medresu da kompletira svoj kompleks. Dosadašnje radove izveli smo sredstvima koja ste vi uložili i to je bio odličan potez i za Medresu i Islamsku zajednicu, jer je nakon toga uslijedila posjeta ministra za pitanja vakufa države Katar, zajedno sa našim vjerskim poglavarima. Bili su ovdje na lokaciji i uvaženi ministar je obećao da će pomoći u završetku izgradnje sportske dvorane Medrese. Nadamo se da će on to svoje obećanje u skorije vrijeme i ispuniti – kazao je profesor Tulek.

U ime Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prisutnim vakifima obratio se Huso Salihović.

– Danas gdje god da kročite širom Bosne i Hercegovine, naići ćete na brojne vakufe. Od samog dolaska vakufa i prvih uvakufljenja na ovim prostorima, vidjeli smo i dan-danas možemo vidjeti da su vakufi, zaista, uvijek bili otvoreni za društvo, odnosno djelovali su u onim segmentima gdje je društvu najpotrebnije. Tako su nastajale prve vakufske bolnice, prve vakufske škole, putevi, karavani… Sa tog aspekta cijela Islamska zajednica i Vakufska direkcija žele i nastoje vratiti vakufima onaj izvorni sjaj. Nastojimo razvijati vakufe, kako ekonomske, vjerske, tako i humanitarne i obrazovne. Posebno su nam važni ovi obrazovni vakufi. Naši dobri Bošnjaci nikada nisu prestali uvakufljavati i svakim danom naša domovina je bogatija za određene vakufe – poručio je gospodin Salihović.