Vijesti

Predstavnici stolačkih udruženja kod muftije: Mi najbolje znamo od kakve važnosti su muftijini napori

Podršku mostarskom muftiji mr. Salem-ef. Dedoviću u naporima koje ulaže u očuvanju vjerskih sloboda i nacionalnih interesa Bošnjaka u Hercegovini danas su u njegovom uredu iskazali i predstavnici nekoliko stolačkih udruženja i istaknutih društvenih i javnih radnika iz ovog grada.

U više diskusija tokom sastanka podsjetili su na okolnosti i pritiske s kojima su bili suočeni u procesima povratka.

– Mi u Stocu smo duži vremenski period bili izloženi pritiscima nasilne kristijanizacije javnih površinama na Starom gradu i silnicama nacionalne supremacije na štetu Bošnjaka i sasvim nam je jasno od koliko velike važnosti su napori mostarskog muftije i Muftijstva da pravnim putem zaštite nekada davno oduzetu vakufsku imovinu Lakišića harema – kazao je Salmir Kaplan.

Predsjednik Izvršnog odora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Stolac Orhan Tikveša naglašava kako je iz stolačke perspektive podrška muftiji bila neupitna.

U izjavi za Preporod.info kazao je da je, pak, iznenađen kakvim je sve pozitivnim prijedlozima sastanak  okončan.

– Muftijino zalaganje u ovome se momentu najviše očituje na prostoru Mostara, ali treba kazati da je to i naš problem, tako da mogu poručiti da sve ono što muftija radi, isto je kao da i mi radimo. U tom smislu naša podrška je neupitna – rekao je Tikveša.

Sastanku je prisustvovao i prof.dr. Fahrudin Rizvanbegović i zajedno, kako je to rekao, sa zadovoljstvom sa drugim Stočanima jednodušno podržao sve muftijine napore i javne istupe.

– Muftijstvo može računati na naš medžlis u punome kapacitetu i mislim da će ovaj sastanak biti od koristi, i onima koji rade suprotno našim interesima u smislu što će vidjeti da smo jedinstveni i da među nama nema onih podjela na koje oni računaju – poručio je Rizvanbegović.

(Hasan Eminović/Preporod.info)