Vijesti

Predstavnici medžlisa s područja Istočne Hercegovine bezrezervno podržali napore mostarskog muftije u očuvanju digniteta IZ

Zvanične delegacije medžlisa sa područja Istočne Hercegovine (Nevesinje, Gacko, Bileća i Trebinje) danas su na sastanku s mostarskim muftijom mr. Salem-ef. Dedovićem izrazile bezrezervnu podršku u naporima koje on ulaže na očuvanju digniteta Islamske zajednice (IZ) a području Muftijstva i bošnjačkog naroda.

– Drago nam je da smo imali priliku od muftije čuti nešto više o onome što je u fokusu naše javnosti ovih dana. Sve to što se pokušava insinuirati muftiji iz nekih političkih krugova i putem medija ima negativne konotacije i ne priliči i ne dolikuje stvarnim činjenicama. Siguran sam da muftiju treba podržati i da on donosi prave odluke – kazao je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajedncie (MIZ) Gacko doktor Goran Zvizdić.

Uz bezrezervnu podršku u svemu što muftija radi, predsjednik Medžlisa Trebinje Miralem Hadžimahović naglašava kako su brojni drugi ljudi bili izloženi velikim pritiscima, te da treba imati na umu i sudbinsko određenje da je dragi Allah baš ovu generaciju odabrao da se na ovim prostorima bore za svoja prava i ravnopravnost sa drugim narodima.

– Zato mislim da nam treba biti čast što podržavamo našeg muftiju i naše Muftijstvo – kazao je Hadžimahović, dodavši kako je i njima, kad to zatreba, uvijek spreman pomoći i posavjetovati ih.

Sastanku je prisustvovao i Fehim Vukotić dugogodišnji aktivista Islamske zajednice Dubrovnik, koji je posljednjih decenija ravnopravno učestvovao u svim aktivnostima na području IZ u Istočnoj Hercegovini. 

– Znam da muftija često posjećuje Gacko i mislim da on daje veliki doprinos da se život povratnika stabilizira. Mi muslimani iz Dubrovnika rodbinskim vezama ili porijeklom puno smo vezani za Gacko i svi smo svjesni njegovog doprinosa – naglasio je Vukotić.

On kaže da dubrovački muslimani pomno prate i dešavanja u Mostaru i drugim dijelovima Mostarskog muftijstva.

– Ne trebaju nas čuditi napadi na muftiju, jer je to provjerena metoda kako nekoga diskvalificirati da ga se spriječi u nastojanjima da procese dovede do kraja kako je to predviđeno i po Božijem i po ljudskom načinu – rekao je Vukotić. 

(Hasan Eminović/Preporod.info)