Vijesti

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković posjetio Mostarsko muftijstvo

Potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković danas je boravio u Mostarskom muftijstvu gdje se, osim s muftijom mr. Salem-ef. Dedovićem, susreo i s glavnim imamima Nevesinja, Gacka, Bileće i Trebinja.

Duraković je podsjetio, s obzirom na to da je nezavisni kandidat izabran od građana, sve svoje zvanične posjete regijama počinjao upravo od instanci Islamske zajednice (IZ), a prva u nizu takvih posjeta bila je resiul-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću.

– Znam da IZ igra ključnu ulogu u opstanku našega naroda na prostorima ovoga entiteta. To je najteža borba i odgovornost, i s tim u vezi, s ove pozicije želim s Islamskom zajednicom da radim na popravljanju stanja našega naroda u svakom smislu, i u političkom, kulturološkom i socijalnom, a ne samo u vjerskom – kazao je Duraković.

Njegova posjeta je ujedno i najava skorašnjih pojedinačnih posjeta medžlisima na području Istočne Hercegovine, gdje će se upoznati s konkretnim pojedinostima s kojima se suočavaju malobrojne skupine Bošnjaka.

Komentirajući aktuelne društveno-političke turbulencije u bosanskohercegovačkom društvu, naglasio je kako je od presudne važnosti da visoki zvaničnici moraju biti stalno na terenu.

– Kada ističemo neke sugestije ‘Sarajevu’, onda se suočavamo s nekom ljutnjom. On jeste naš centar, ali itekako Sarajevo mora otvoriti oči da vidi da je BiH jedini garant opstojnosti države. Bosna i Hercegovina je i Trebinje i Srebrenica i Prijedor. Ukoliko tako ne budemo gledali, nećemo prepoznati činjenicu da su građani Bošnjaci koji su se vratili na svoja ognjišta jedini garant multietničke države, onakve kakvu svi mi zagovaramo – naglasio je Duraković.

– Tamo imamo veliko kulturno historijsko nasljeđe i brojna druga otvorena pitanja i zato nam je važno da razgovaramo s nekim ko te sve naše probleme živi duži niz godina, bilo u Srebrenici, ili kao entitetski zvaničnik, i ko će nas na pravilan i realan način razumjeti – istakao je muftija.

Uz napomenu da IZ nosi teret bošnjaštva na prostoru manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, muftija je izrazio nadu da će doći vrijeme kada će taj teret biti raspodijeljen na sve druge faktore, bilo da su političke, kulturne ili humanitarne orijentacije.

– Mi želimo da održimo našu zajednicu i narod na tom prostoru. Želimo da se osjeti bilo države Bosne i Hercegovine. Vidimo da je naš narod opredijeljen da gradi suživot s drugim narodima i mi smo u tom smislu proteklih godina izgradili vrlo dobre i vrlo važne odnose i dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom – kazao je muftija.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo da u primjeru Ćamila Durakovića prepoznaje zvaničnika koji je uvijek spreman podsjećati entitetske i opštinske vlasti da su Bošnjaci tu, da su prisutni na tom prostoru i da se njihova prava trebaju poštivati.

(MINA)