Vijesti

Otvaranje mektebskih prostorija u džematu Pješivac

“Danas smo u našem džematu upriličili skromno otvorenje novoizgrađenih mektebskih prostorija.
Svojim prisustvom su nas, uz članove džematskog odbora, počastili glavni imam Mersed ef. Šabanović koji nam se kratko obratio i proučio dovu, te predstavnici MIZ Stolac, Orhan Tikveša i Salko Baljić.
O važnosti mekteba i mektebske nastave nije potrebno govoriti, a hvala Allahu djeca i roditelji našeg džemata su svjesni toga, i redovno imamo velik odziv djece na mektebsku nastavu.
Prethodnih godina, u zimskom periodu broj djece u mektebu bi opadao, iz razloga što je teško ugrijati prostor džamije, gdje smo održavali mekteb, te, kao i za većinu projekata do sada, na inicijativu Mehmeda ef. Delića na početku tekuće godine krećemo u realizaciju ovog jako bitnog projekta. Uz podršku džematlija, vakifa, Medžlisa IZ Stolac, FMROI-a, uspjeli smo za relativno kratko vrijeme napraviti prostorije koje će biti na ponos svima nama.
Prostorije ćemo ako Bog da osim za potrebe mekteba, koristiti i za druženja, sijela, te slične potrebe džemata.
U toku izgradnje džematski odbor i imam su se susretali sa mnogim problemima i kritikama, ali uz pomoć Uzvišenog Allaha uspjeli smo napraviti objekat kojim se ponosimo, koji će biti od velike pomoći našoj djeci, omladini, i svim džematlijama, a to je najbolji odgovor na sve kritike i probleme!
Možda cijeli taj posao izgleda jednostavno, da se sve desilo samo od sebe, a ustvari je uloženo puno truda, rada, vremena, novca, da bismo dobili jedan ovakav objekat.
Od srca se zahvaljujemo svim džematlijama na bilo kakvoj pomoći, na svom doprinosu u ovom dobrom djelu, te džematlijama koji su uvakufili jedan dio svog imetka da bismo uopšte mogli krenuti u ovaj projekat.
Također se zahvaljujemo našim džematlijama Hajdarović Ramizu, koji je uradio krov besplatno, te Hamzić Ismetu, koji je uradio struju i grijanje, također besplatno, te ostalim našim džematlijama i prijateljima koji su radili ploču, zidanje, fasadu, unutarnje zidove, laminat, po jako povoljnim cijenama.
Ovo je jedan od do sada realizovanih projekata, u sljedećemo periodu ćemo ako Bog da pobrojati i ostale urađene projekte, te nabrojati planove za daljnji period, u zavisnosti od situacije koja nas je trenutno zadesila.
Mi, džematski odbor Pješivac i imam džemata Pješivac, smo navikli raditi za zajednicu, i mi ćemo i dalje raditi za zajednicu, ma koliko to ljudi znali cijeniti, a sve manje znaju…
Esselamu alejkum!”

Džematski odbor Pješivac