Vijesti

Upis u novu mektebsku godinu počinje 12. septembra

Upis polaznika u novu mektebsku godinu i mektebska  pouka počinju u subotu 12. septembra 2020. godine, odnosno 24. muharrema 1442. hidžretske godine, potvrdio je za Preporod.info dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebsku nastavu i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Pojasnio je da će način realizacije mektebske pouke biti definiran u narednim danima, a u skladu sa aktuelnim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korona virusa.

Početak mektebske pouke utvrđen je na osnovu odluke Rijaseta o mektebskoj pouci u 2020/21. godini donesenoj 28. jula 2020. godine, te prema Kalendaru  mektebske  pouke.

– Nova mektebska 2020/21. godina je u znaku određenih promjena i inovacija koje su plod rada u proteklih nekoliko godina. To podrazumjeva da će se mektebska  pouka  izvoditi i  realizirati prema novom Nastavnom planu i programu mektebske  pouke, koji umjesto dosadašnjih devet godina, predviđa tri nivoa mektebske pouke i prema novim ilmihalima za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke – kazao je dr. Svraka.

Ovi ilmihali će i zvanično biti predstavljeni 31. augusta u okviru manifestacije “Dani mekteba”, koju Uprava za vjerske poslove realizira s ciljem predstavljanja aktivnosti usmjerenih na afirmaciju i promociju mekteba i mektebske pouke u Zajednici i društvu.

www.preporod.info