Vijesti

Stručni seminar za vjeroučitelje Muftijstva mostarskog održan u Karađoz-begovoj medresi

Stručni seminar za vjeroučitelje sa područja Muftijstva mostarskog održan je 24. augusta 2020. godine u atriju Karađoz-begove medrese.

Seminar su organizovali Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo mostarsko. Seminar je otpočeo obraćanjem mr. Ilham efendije Puce, rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog, koji je poselamio sve prisutne vjeroučitelje, prenijevši selame mr. Salem efendije Dedovića, muftije mostarskog, a koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati stručnom seminaru. Magistar Puce je prisutne upoznao sa samim protoklom seminara, te prenio informacije sa savjetovanja koje je održano u Rijasetu Islamske zajednice za rukovodioce službi za vjerske poslove i obrazovanje koje djeluju pri muftijstvima.

Tokom trajanja seminara svoja izlaganja imali su dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te Elvedina Kazazić, nastavnica Islamske vjeronauke u VI osnovnoj školi Mostar.

Obraćajući se prisutnima, dr. Halilović je istakao prednosti i nedostatke online edukacije u nastavi Islamske vjeronauke, te kako razvijati duhovnost kod učenika u nastavi na daljinu.

„Treba iskoristiti pozitivne dimnezije ove nove tehnologije. U novoj komunikaciji, umjesto ličnosti nastavnika, suština je u poruci koju prenosi. Bitno je kakvu poruku šaljete učenicima, šta im zapravo prenosite tom porukom“ – rekao je dr. Halilović, govoreći o dimenzijama online nastave.

Doktor Halilović je govorio i o usporedbama online i klasične nastave, te o tome šta i kakve emocije kod učenika proizvodi jedna, a kakve druga vrsta nastave.

„Emocije su veliki problem za sve nas. Djeca su preopterećena. Vi imate proširenu kategoriju ljudi o kojima brinete, to su vaši učenici i njihovi roditelji i vi treba na najprijatniji način da pristupate njima tokom online nastave. Da i na taj način probudite emociju u njima, iako se nastava odvija online putem“ – poručio je dr. Halilović.

Nastavnica Islamske vjeronauke Elvedina Kazazić govorila je o konekciji učenika Islamske vjeronauke i vjeroučitelja u džematskim aktivnostima i propitivanju kvalitete rada aktiva.

Na osnovu ankete koju je uradila među vjeroučiteljima, došla je do određenih rezultata i preporuka kako poboljšati saradnju vjeroučitelja i medžlisa, te na koji način aktivirati učenike kroz određene aktivnosti koje Zajednici nudi određeni medžlis.

„Ono što je jako bitno jeste da zajednički trebamo djelovati u određenim oblastima, a vjeroučiteljima je jako bitna upravo ta podrška medžlisa u njihovom radu, posebno ona finansijska, jer vjeroučitelji imaju ideje i zamisli, ali ponekad im fale ta materijalna sredstva koja im omogućuju realizaciju ideja, a medžlis ih u tome može podržati“ – rekla je nastavnica Kazazić.

Istakla je, na kraju svog obraćanja, da je „snaga u džematu, a ne u pojedincu“ i da se na taj način može doći do velikih uspjeha za Zajednicu.

www.muftijstvo-mostarsko.ba