Vijesti

Mali džemat koji mnogo vrijedi

Izgradnja i rekonstrukcija džamija je trajno dobro djelo, a džamije su ukrasi i ovog i onog svijeta. Zahvaljujući slozi, volji i upornosti Bošnjaci Ljubinja rasuti širom svijeta, predvođeni imamom Tahirom Taslamanom, nisu zaboravili na svoju grudu, a to pokazuju učešćem u mnogim projektima za svoj džemat i džamiju. Ljubinje danas ima jednu i to najstariju obnovljenu džamiju, sagrađenu 1592. godine, koja nosi ime Mustafa-age poznatog kao Ljubinjac.

Mustafa Ljubinjac je porijeklom iz Žabice, petnestak kilometara udaljenom selu od Ljubinja. Njegovo pravo ime je bilo Mustafa Kozlić, a sve ostalo su mu nadimci Mustafa-aga, Ljubinjac. Postoje nedvojbeni dokazi o tome da je vakif džamije u Ljubinju ustvari Kajiš Mustafa-aga, glavni bijeli evnuh, odnosno, kapuaga na dvoru sultana Mehmeda III (1595-1603). Na osnovu njegove vakufname iz 1594. godine, sačuvane u sidžilu istanbulskog kadije, kao i verzije vakufname iz 1606. godine, te nekih drugih dokumenata vezanih za njegov vakuf, saznajemo da je vakif Kajiš Mustafa-aga podigao džamiju i mekteb u Ljubinju, potom da je ostavio sredstva za izgradnju jedne medrese (Daru-l-hadis) u Istanbulu kao i za neke druge namjene. Džamija je bila sagrađena u samom centru grada, u mjestu Cernica. Srušena je nakon Drugog svjetskog rata 1947. godine i na temeljima džamije sagrađen je Zadružni dom, a na dijelu džamijskog harema napravljen je hotel, drugi stambeni i poslovni objekti, zatim je prošao i glavni put kroz harem, kroz centar grada. Džamiju nisu dale obnoviti tadašnje vlasti punih 40 godina, sve do 1986. godine kada je, uz uslov da se obnovi na drugoj lokaciji, tačnije u tzv. Novom haremu, počela gradnja. Nažalost, bila je samo šest godina u funkciji, da bi ponovno 1992. godine bila srušena. Nakon drugog rušenja 1992. godine, sagrađena je na istim temeljima u spomenutom haremu.

Nažalost, prilikom obnove džamije 2013. godine, načinjeno je niz građevniskih propusta koji su nakon nekolike godine postali vidljivi i zbog čega su bili neophodni konkrektni zahvati na njenoj rekonstrukciji.

„Mi smo odlučili da, ako Bog da, zajedničkim snagama popravimo te greške i učinimo da naša džamija bude ljepša nego što je bila. Napravili smo i plan potrebnih zahvata i taj plan smo, hvala Allahu, realizovali brže od očekivanog zahvaljujući upravo našim Ljubinjcima koji svojim radom i novčanim prilozima podržali projekat. Najprije smo putem interneta i viber zajednice okupili naše Ljubinjce koji žive u zemlji i dijaspori. Uvezivanje je imalo prvenstveno za cilj informisanje o svim bitnim pitanjima naše male zajednice, ali će to rezultirati boljoj organizaciji i realizaciji važnih projekata za naš džemat“, ističe imam Tahir Taslaman.

Rekonstrukcija je podrazumjevala niz većih i manjih građevinskih zahvata: obnova fasade na džamiji, postavljanje nastrešnice, proširivanje ulaznog stepeništa i postavljanje keramike, demontaža postojećeg i ugradnja novog poda sa hidroizolacijom, izgradnja mihraba i minbera, ugradnja kovane ograde na makfilama i minberu, bojenje drvenarije na kupoli, molersko-farbarski radovi u unutrašnjosti objekta, osvjetljavanje munare i ugradnju kandilja, kupovina i ugradnja džamijskog lustera, nabavka i opremanje divanhane s potrebnim namještajem, opremanje pomoćne prostorije u prizemlju, priključivanje džamijskih objekata na javnu kanalizacijonu mrežu, ugradnja laminata, postavljanje novih džamijskih tepiha i drugo.

Uz veliki trud i zalaganje građevinskog odbora i džematlija, kao i podrške Muftijstva mostarskog kompletna rekonstrukcija trajala je oko 15 mjeseci. Vrijednost spomenutih građevinskih radova se procjenjuje na oko 25.000,00 KM.

Pored navedenog uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra dr. Edina Ramića urađena je kompletna galanterija ispred objekta i izgrađena kovana kapija i ograda u dužini od 100 m zahvaljujuči kojoj je dvorište i harem džamije poprimio mnogo ljepši izgled.

Izgradnjom džamije u Ljubinju i klanjanjem prvog bajram-namaza 2013. godine pored redovnog okupljanja za Bajram i obavljanja teravih-namaza u toku ramazana organizuju se i redovni iftari na koje se odazovu mnogi Ljubinjci iz najudaljenijih mjesta BiH i dijaspore.

Iftarima se odazove i veliki broj djece i omladine, pa je zato plan da druženja ovim povodom postanu tradicija koju će svake godine nastojati unapređivati.

„Obnovu džamija po svim mjestima pa i Ljubinju treba pratiti obnova duhovnosti i ne treba nikada dozvoliti da se naše bogomolje pretvore u muzeje i postanu puste. Jedan od neophodnih koraka na tom dugom i trnovitom putu jest i obogaćivanje sadržaja koji će okupljati našu omladinu. Mladi su naša snaga i budućnost i trebamo sve učiniti da sutra preuzmu čuvanje svoje vjere i tradicije. Ovom prilikom se zahvaljujem svim zemljacima ne izdvajajući nikog po imenu koji su odvajali vrijeme i slobodne dane i provodili radeći na džamiji i za dobrobit džemata, ali i svim našim donatorima u zemlji i dijaspori. Molim Allaha, dž.š., da ih obaspe svojim rizalukom i milošću, i da im poveća nafaku”, naglašava imam Tahir Taslaman.