Vijesti

Visina sadekatu-l-fitra i iznos nisaba za ramazan 2020. godine

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku kojom je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za ramazan 1441. h.g./2020. godine. Polazna osnova za određivanja ovogodišnje visine sadekatu-l-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH nije došlo do promjena ekonomskog stanja u našoj državi, koje bi rezultirale značajnijim rastom ekonomije, BDP-a i životnog standarda građana. Iako je zabilježen neznatan rast prosječnih plata, ali i neznatno povećanje cijena hrane, ipak nije došlo do promjena koje bi mogle uticati na visinu sadekatu-l-fitra u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je iznos sadekatu-l-fitra za Bosnu i Hercegovinu i ove godine ostao 20,00 KM, 10,00 KM i 7,00 KM.

Što se tiče zemalja EU, Amerike i Australije, nakon sagledavanja promjena u životnom standardu kao i visine sadekatu-l-fitra drugih zajednica muslimana na tim područjima, predložene iznose možete pronaći klikom ovdje.

Također, na osnovu cijena plemenitih metala na svjetskoj berzi i na tržištu u Bosni i Hercegovini, Vijeće muftija je utvrdilo i iznos nisaba za mjesec ramazan 1441. h. godine u visini od 8.990,00 KM, 4.610,00 € ili 4.990,00 $.

Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podliježu ovoj vrsti nisaba daje se u iznosu od 2,5% na ukupnu vrijednost na dan obračuna.

Sve informacije i pomoć oko načina obračuna zekata, kao i instrukcije za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice možete pronaći na www.zekat.ba