Vijesti

Vjerske zajednice u BiH pozvale na poštivanje preporuka nadležnih

U vremenu kada je cijeli svijet stavljen u iskušenje, vjerske zajednice u Bosne i Hercegovini, zajedničkim naporima nastoje ohrabriti vjernike da što lakše prebrodimo krizu zbog koronavirusa. Iako su obustavljene sve skupne molitve, preporuka je svih religijskih vođa da se slušaju i poštivaju preporuke i upute nadležnih institucija.

Prateći preporuke nadležnih institucija, sve su religijske zajednice u našoj zemlji obustavile grupna okupljanja i molitve. Obavljaju se samo oni vjerski obredi koji se ne mogu prolongirati zbog svoje prirode. Pojavom koronavirusa stavljen je veliki izazov pred čovječanstvo, no taj se izazov može iskoristiti i kao prilika.

“Možda je ovo prilika upravo i kroz ovo veliko iskušenje kroz koje prolazimo svi zajedno bez obzira i bez razlike na vjeru, na boju kože, na jezik koji govorimo, na etnički identitet, na to iz kojeg geografskog dijela dolazimo da spoznamo da je ovo prilika da budemo blizu Boga, a biti blizu Boga moguće je na način da budemo blizu čovjeka”, ističe Salem ef. Dedović, mostarski muftija.

Đakon Branislav Rajković, predstavnik za medije u Eparhiji ZHiP naglašava da bi u ovim danima svi trebalo da pomažemo jedni drugima.

“U ovim danima iskušenja svi trebamo da budemo naročito upućeni jedni na druge, pomažući se u tom smislu iako se čini i jeste neprijatan ovaj globalni izlazak iz jedne rutine življenja, on svakako može da se iskoristi i da preispitamo smisao svog postojanja”, kaže đakon Rajković.

U trenutku kada je većina populacije prinuđena na izolaciju, čovjek dolazi do spoznaje koliko smo, ustvari, socijalna i bića ovisna jedna o drugima.

“Treba se strpiti, saslušati sve upute kako bi što kraće trajala ova agonija koja nas je zadesila. Zato, ohrabrenje svima onima koji mogu da se strpe, čuvaju sebe i druge, osobito ne treba zaboraviti starije, nemoćne koji ne mogu o sebi skrbiti i na taj način ćemo pomoći i liječnicima i svima drugima koji brinu o našem zdravlju”, ističe fra Iko Skoko, župni vikar u Samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru.

I upravo su zdravstveni djelatnici, koji su na prvoj crti obrane u borbi protiv koronavirusa, poručuju naši sugovornici, istinski heroji današnjice.

Salem ef. Dedović, mostarski muftija poručuje da je u ovome trenutku najvažnije strogo pratiti upute struke, medicinara i nadležnih službi koji se brinu za naše zdravlje, za spas ljudiskih života i zdravlja.

Uzimajući u obzir da je veliki broj vjerskih djelatnika, posebice u Međugorju, zaražen koronavirusom, predstavnici mostarskog muftijstva, kao i pravoslavne eparhije, uputile su pisma potpore i brzog ozdravljenja te poručili vjernicima da se svi, bez obzira na religiju, ujedine u molitvi iz svojih domova.

(bhrt.ba)