Vijesti

Medžlis IZ-e Stolac predstavio svoj rad u mostarskom džematu Zalik

Predsjednik i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac Orhan Tikveša i Mersed ef. Šabanović u ponedeljak, 03.02.2020. godine, su u sklopu redovne tribine u džematu Zalik predstavili rad, aktivnosti i okolnosti djelovanja Islamske zajednice u ovom gradu.

Predsjednik Tikveša u kratkim crticama je okupljenim džematlijama govorio o izazovima s kojima se suočavaju u svom radu, o izgradnji i održavanju postojeće infrastrukture. Na području Medžlisa IZ-e Stolac stalno i povremeno radi 14 džamija, a aktivnosti provode u četiri općine: Stolac, Ljubinje, Berkovići i Neum.

„Stolac je povratnički medžlis. Radi se o prostoru koji je 1993. godine bio etnički očišćen i svi značajniji objekti od kulturno historijskog značaja, među kojima su bile i džamije su srušeni“, podsjetio je Tikveša. Njihova obnova, dodao je, u isto vrijeme bila je značajan poticaj i procesa povratka Bošnjaka na svoja spaljena ognjišta. „Ono što mi danas proživljavamo i kako se danas snalazimo su potpuno drugačije okolnosti. Povratak je tekao uz velike napore i taj proces je završen. Bošnjaci su u Stocu u potpunosti prisutni. Uprkos poteškoćama društveni tokovi se razvijaju pozitivno“, kazao je Tikveša.

On je govorio i o projektima obnove dva vakufska prostora koji su u kategoriji nacionalnih spomenika, vakufski dvor u Adi i vakufski objekat u centru grada. Cilj im je, naglasio je učiniti Medžlis IZ-e finansijski stabilnim i što je više moguće neovisnim. Nažalost, loše političke prilike su uvjetovale da Medžlis IZ-e Stolac preuzme organizaciju značajnog dijela kulturnog, javnog života Bošnjaka u Stocu.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović narav djelovanja Islamske zajednice u Stocu pojasnio je idejom jačanja džemata i džematskih aktivnosti koje su osnovni preduvjet za održivi povratak i dalje civilizacijske tokove. Izlaganje je počeo ilustrativnim primjerom međusobnog ispomaganja džemata Zalik i Islamske zajednice u Stocu navodeći nekoliko konkretnih primjera te vrste institucionalne ali i individualne saradnje.

„Džemat mora uvijek znati za svog džematliju, ma gdje god da on živi i boravi. Najveća snaga jedne zajednice je džemat, a da bismo imali jak džemat moramo imati iskrene vjernike sa jakim imanom, koji neće imati drugog interesa osim Allahovog zadovoljstva“, kazao je ef. Šabanović. On se posebno osvrnuo na odvažnost i odlučnost Stočana, prvih pet porodica, koje su svojim neprikosnovenim pregalaštvom otvorili vrata tom procesu. „Na njih moramo biti ponosni. To su heroji Stoca“, rekao je ef. Šabanović. On se kratko osvrnuo i na aktuelnu situaciju u Stocu i prokomentirao važnost očuvanja Starog grada kao nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

www.medzlismostar.ba