Vijesti

Saopćenje Muftijstva mostarskog u vezi s najnovijim odlukama općinske vlasti u Stocu

Općinska vlast u Stocu na čelu sa dugogodišnjim načelnikom Boškovićem u čvrstoj sprezi sa Župnim uredom sv. Ilije Proroka, Trebinjsko-mrkanske biskupije Katoličke crkve, a pod upraviteljstvom mostarsko-duvanjskog biskupa, dodjeljujući javno zemljište navedenoj stolačkoj župi, nastavlja kontinuiranu praksu obilježavanja teritorije i javnog prostora od posebnog kulturno-historijskog značaja, pod plaštom vjere, najavljujući nastavak izgradnje križeva u zaštitnom pojasu utvrđenog Starog grada  ̶  nacionalnog spomenika države Bosne i Hercegovine.

Nastavlja se već ranije ustaljena praksa izgradnje križeva na putevima koji vode mjestima od takvog značaja ili pak visoko dominantnim uzvišenjima nad gradovima, poput mostarskog brda Hum, gdje je uzdignut tzv. „Jubilarni križ“, a koji ni u kojoj mjeri ne odražava poruke Drugog vatikanskog koncila o međureligijskom dijalogu i ekumenizmu.

Podsjećamo javnost da stolačka vlast na čelu sa spomenutim načelnikom bez ikakvog osjećaja odgovornosti i pravičnosti u odnosu prema izrazito brojnom bošnjačkom stanovništvu, koje je do 1993. godine bilo većinsko na tom području, vrši sistematsku uzurpaciju javnog prostora, krijući se iza zakonskih rješenja, koja sami donose.

Kao primjer navodimo izgradnju pastoralnog centra sa zvonikom u centru stolačke čaršije, nasuprot 500 godina stare Sultan Selimove džamije.

Već smo se oglašavali povodom postavljanja katoličkih vjerskih simbola u dvorište Osnovne škole na Hodovu u Stocu. Nažalost, do danas mjerodavne vlasti i zainteresirane organizacije po tom pitanju nisu učinile nikakav pomak.

Bezobzirna stolačka vlast već godinama opstruira i ignoriše zahtjev Islamske zajednice za iznalaženje adekvatne lokacije za mezarje. I pored toga što su u vezi s tim gorućim, a minimalnim ljudskim pravom, uključene i međunarodne organizacije i Ombudsmen za ljudska prava, rješenje se i ne nazire.

Vlast u Stocu provodi politiku dvostrukih aršina, Katoličkoj crkvi omogućava izgradnju čak i u okvirima užeg pojasa nacionalnog spomenika, dok Islamskoj zajednici ne rješava niti jedan zahtjev, čak šta više osporava i spočitava adaptaciju vjerskih objekata u Ošanićima i Uzinovićima. Poznato je da se radi o džamijama koje imaju višestoljetnu historiju.

I ove najnovije odluke općinske vlasti koje idu u prilog interesima samo jednog naroda i jedne religijske zajednice u Stocu nimalo ne doprinose izgradnji međuetničkog i međuvjerskog povjerenja.

Naprotiv, najava izgradnje križnog puta na putu prema stolačkom Starom gradu kamen je smutnje i narušavanja solidno dostignutog međugrađanskog povjerenja u Stocu i Hercegovini, a nije kamen susreta, kojemu težimo i na čemu istrajno i iskreno Islamska zajednica u Hercegovini predano radi.

Muftija mostarski
mr. Salem-ef. Dedović

www.muftijstvo-mostarsko.ba