Vijesti

Čestitka mostarskog muftije povodom Nove hidžretske godine

Povodom nastupanja Nove, 1441. hidžretske godine, rukovodiocima organizacionih jedinica i ustanova Islamske zajednice na području Muftiluka mostarskog, te svim imamima u aktivnoj službi, muderrisima u Karađoz-begovoj medresi, muallimama u mektebima, vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama u javnim školama i odgajateljicama u predškolskoj odgojnoj ustanovi vrtiću „Zemzem“ u Mostaru, upućujem iskrene čestitke, moleći Allaha, dž.š. da Svoj blagoslov spusti na vas, vaše porodice, djecu u predškolskoj ustanovi, učenike i učenice u mektebima, Medresi i na islamskoj vjeronauci,  te na sve muslimane i muslimanke u svim našim džematima.

Hidžra je trajna i neiscrpna inspiracija za svaku generaciju muslimana, a ona posebno naglašava vrijednost rodne grude, zavičaja i domovine, podsjećajući nas da je ljubav prema domovini  jedan dio našeg vjerničkog identiteta.

Budućnost domovine je u rukama njenih sinova i kćeri, koji u njoj žive i njoj se vraćaju, iskazujući joj vjernost i ljubav djelima. Svojim primjerom prakse u Medini naš učitelj u vjeri Muhammed, a.s., kazuje nam da trebamo biti čvrsti graditelji mira i društvenog dogovora koji omogućavaju stabilnost, sigurnost i prosperitet svima. Vrijednosti bratstva u vjeri, društvenog zajedništva i kohezije, upućenosti jednih na druge, te usvajanje novih znanja i vještina, prepoznatljive su i univerzalne vrijednosti kojima nas Hidžra usmjerava i traži od nas da ih usvojimo.

Neka nas Hidžra duhovno okrijepi, moralno osnaži i na kreativnan rad podstakne.

Mubarek olsun Nova, 1441. hidžretska godina!

Muftija mostarski

Salem ef. Dedović