Vijesti

Svečana akademija 374. generacije Karađoz-begove medrese

Svečanom akademijom 374. generaciji maturanata i maturantica u subotu, 20. aprila 2019. godine, završena je ovogodišnja manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“.

Akademija je održana u USRC „Midhad Hujdur – Hujka“, a prisustvovali su joj predstavnici vjerskog, političkog, obrazovnog, kulturnog, javnog života Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona, BiH.

Svečanost je otpočela defileom maturanata i maturantica sportskom salom, a nakon pojavljivanja cjelokupne generacije na bini, ovogodišnja maturantica hafiza Ajla Tipura proučila je odlomak Časnog Kur'ana.

Sretan što je još jedna generacija uspješno završila svoje školovanje bio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.
On je u svom obraćanju istakao ono što je krasilo ovogodišnju generaciju maturanata i maturantica, te poručio: „Najvažniji uspjeh jeste da je u ovoj generaciji hafiza Kur'ana, te kantonalni prvaci iz Bosanskog jezika i književnosti, iz Hemije, iz Matematike. U ovoj generaciji su učenici koji su osvojili 2. mjesto na Državnom debatnom takmičenju i ove godine se plasirali u finale Državnog debatnog takmičenja i čekamo da se ono održi. U ovoj generaciji su učenici koji su bili na Međunarodnom debatnom takmičenju koje se održalo na engleskom jeziku u Zagrebu, te učenici koji su dvaput učestvovali na Svjetskom debatnom takmičenju održanom na arapskom jeziku u Kataru. U ovoj generaciji su učenici koji su bili na Svjetskoj olimpijadi robotike u Turskoj, te najuspješniji sportisti koji su na području našeg grada osvojili sve što se osvojiti može. U ovoj generaciji je momak koji je državni prvak u futsalu, koji je igrao dvije godine Ligu prvaka i koji je reprezentativac BiH. Uz njih, u ovoj generaciji su i odlični izvođači ilahija i kasida, učenici i učenice koje su krasile naš hor i vršili promociju naše škole širom domovine i dijaspore.“

Posljednju prozivku 374. generacije maturanata i maturantica izvršili su njihovi razrednici profesori Harun Macić, Lejla Boškailo-Obradović i Elmedin Ljevo.

U IV A odjeljenju svoj četverogodišnji medresanski hod završili su: Hamza Ait Idir (Sarajevo), Merzuk Bećirović (Zavidovići), Izet Beširović (Tuzla), Madžid Brajević (Mostar), Anes Cero (Konjic), Omer Čano (Blagaj), Tarik Džemić (Mostar), Faris Hasić (Čapljina), Anis Kafadar (Mostar), Mirnes Maksumić (Konjic), Mehmed Karaga (Jajce), Musab Karaga (Sarajevo), Sedad Medar (Mostar), Armin Mulasalihović (Janja), Abdullah Obradović (Mostar), Mahir Ravkić (Brčko), Amer Ruvić (Prozor), Mirza Smajić (Gornji Vakuf), Admir Subašić (Kalesija), Enis Šahović (Mostar), Mirza Tojaga (Mostar), Tarik Zlomužica (Mostar) i Omar Zukanović (Počitelj).

U koloni djevojaka, odjeljenja IV B, koračale su zajedno četiri godine: Azra Avdić (Kalesija), Alena Beho (Jajce), Esmeralda Bisljimi (Mostar), Hulija Bisljimi (Mostar), Farah Burza (Livno), Aiša Čevra (Mostar), Zinaida Čolak (Konjic), Hatidža Drndić (Gradačac), Amila Duranović (Jajce), Elma Filan (Gornji Vakuf), Ajla Hubljar (Prusac), Safije Jašari (Mostar), Belkisa Korić (Konjic), Emina Krajina (Sarajevo), Nermina Mujkanović (Zenica), Minela Omerašević (Zavidovići), Zejna Pidro (Gornji Vakuf), Rejhana Pobrić (Mostar), Ilma Puce (Mostar), Mevla Riđić (Zenica), Sara Šošić (Gornji Vakuf), Dženita Tukić (Gračanica) i Fatima Zukić (Mostar).

Na kraju generacijske kolone koračali su učenici i učenice IV C odjeljenja: Samira Boloban (Konjic), Esma Buharalija (Fojnica), Aldin Čamo (Mostar), Belkisa Čolaković (Mostar), Elmedina Dželilović (Bugojno), Ismeta Gafić (Bugojno), Elmedin Herić (Konjic), Amina Hero (Prozor), Rijad Husović (Mostar), Merjema Jelovac (Mostar), Belmira Kajić (Tuzla), Anes Keser (Hadžići), Jasmin Kovačević (Prozor), Saima Kovačević (Zenica), Nejra Maksumić (Konjic), Ilma Motika (Konjic), Enis Muhibić (Konjic), Nedžad Mujakić (Stolac), Medina Omeragić (Gornji Vakuf), Salih Parić (Živinice), Smail Sadžak (Mostar), Adna Sefer (Travnik), Bilal Smajić (Brčko), Adelisa Smajilović (Konjic), Zejna Zlomužica (Mostar) i hafiza Ajla Tipura (Mostar).

Tokom četverogodišnjeg školovanja ovogodišnju generaciju maturanata i maturantica pratili su i njihovi razredni odgajatelji, profesori Ernad Čajdin i Emina Vujinović-Mehremić, koji su se trudili da njihov medresanski hod bude što lakši i uspješniji.

A, među 72 ovogodišnja maturanata i maturantice, dvoje je najboljih, odnosno oni su izabrani za Učenika i Učenicu generacije. To su Mirnes Maksumić i hafiza Ajla Tipura. Tokom Svečane akademije oni su uputili svoje poruke svim prisutnim.

Maturant Mirnes Maksumić je u svom obraćanju, između ostalog, rekao: „Tokom medresanskog školovanja prijatelji postaju braća. S njima dijeliš i uspjehe i neuspjehe. I tugu i radost. I onda se zahvališ Gospodaru što te počastio blagodatima iskrenog prijateljstva, što te počastio da imaš dvije porodice. No, od jedne se moraš rastati i nastaviti dalje… Naučili smo važnost vjere, porodice i usađena nam je ljubav prema domovini. Naučili smo koliko je važna lijepa riječ. Učili smo da samo uspjehom možemo poraziti naše neprijatelje i doći do svog cilja.“

Hafiza Ajla Tipura je istakla: „Danas se rastajemo sa suzama u očima. Pamtit ćemo sve trenutke provedene ovdje. I one sretne i one tužne. Sada znamo da su nam sve situacije koje smo zajedno prošli sa našim profesorima, roditeljima i odgajateljima pomogle da stasamo u prave i zrele ljude. Dragi razrednici i svi profesori, hvala vam na uloženom trudu! Vodili ste nas, podržavali i pratili na putu stjecanja znanja. Hvala vam od srca što ste nas učili kako da postanemo zreliji, jači, pametniji i što je najvažnije – dobri ljudi i uzorni Bošnjaci!“

U ime mr. Salem ef. Dedovića, muftije mostarskog, kao njegov izaslanik, skupu se obratio profesor Ilham ef. Puce, diplomant Medrese i savjetnik Muftije mostarskog za vjerska pitanja i obrazovanje.

„Naše bh. medrese su spoj tradicije i savremenosti, a naša Karađoz-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini. Naša Karađoz-begova medresa je kroz svoju historiju iznjedrila mnoge učenjake, alime i uvijek je bila čuvar naše islamske učenosti i duhovnosti na ovim prostorima. Karađoz-begova medresa je u oblasti odgoja, obrazovanja, kulture i u vjerskom životu Mostara dala nemjerljiv doprinos kroz historiju. Svojim kvalitetnim radom i djelovanjem kroz historiju, ova medresa postala je prepoznatljiv simbol Mostara, Hercegovine, ali i naše domovine. Zato ova medresa treba biti i u buduće primjer na koji će se drugi ugledati i na osnovu koga će se moći pravilno usmjeriti i orijentisati. Jer, Medresa nije samo škola! Ona je naša čast, dika i ponos! Ona je izvor naše učenosti i duhovnosti! Nadam se da će naši maturanti ove vrijednosti koje su stekli i u Karađoz-begovoj medresi nastaviti afirmisati dalje u svom životu i da će biti svjesni uloge Islamske zajednice za naš narod i našu državu“ – poručio je profesor Puce.

Svečanosti je prisustvovao i dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, koji se i obratio prisutnima. „Čast i zadovoljstvo osjećam i kao musliman i kao Bošnjak što imamo ovdje naše lučonoše, našu djecu koja će po cijeloj BiH širiti duh islama i koja će na jedan kvalitetan, pošten i vrlo poseban način učiti i druge kako da budu i dobri Bošnjaci i dobri muslimani“ – rekao je ministar Hadžović.

Izaslanik Reisu-l-uleme na Svečanoj akademiji bio je profesor Seid Eminović, nekadašnji profesor i direktor Karađoz-begove medrese, a danas šef Odjela za srednjoškolsko obrazovanje pri Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH.

„Hvala Bogu što mi jesmo oni koji vrijednosti prenosimo sa generacije na generaciju, koji ih bržino čuvamo i koji podučavamo druge, nastojeći biti ponosni na ono što su nam naši preci dali u amanet. Zasigurno Karađoz-begova medresa, i sve druge naše medrese, ovih dana našoj domovini daju ponajvredniji dar. Ovo je mladost koja se napajala sa riječi Uzvišenog, koja se učila šta su istinske vrijednosti i ona će znati čuvati mir, slobodu, dostojanstvo, čast i biti ponosna na sve vrijednosti kojima su nas najbolji sinovi ljudskog roda podučili. Uspjesi koje je postigla ova generacija maturanata i maturantica jesu uspjesi koje nas sve čine ponosnim, ali to su i uspjesi koji nam istovremeno daju nadu i sigurnost da ova zemlja ima generacije koje stasavaju u svakom dobru i koje će našoj domovini ponuditi novu snagu, novu perspektivu i stabilnost, akoBogda“ – istakao je u svom obraćanju profesor Eminović.

Svečana akademija je završena hair-dovom, koju je proučio mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar i diplomant Karađoz-begove medrese.

www.medresamostar.com