Vijesti

Održana sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Jučer je, 18.04.2019. godine, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 5. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je usvojen Nacrt Pravilnika o mektebu i mektebskoj pouci i Nacrt prijedloga mektebske pedagoške dokumentacije; Dnevnik rada mektebske pouke, Matična knjiga polaznika mektebske pouke i Registar polaznika mektebske pouke upisanih u matičnu knjigu koji su upućeni u javnu raspravu.

Rijaset je donio odluku o raspisivanju sergije za pomoć narodu Jemena i odobrio dodatnu finansijsku podršku za realizaciju projekata “Mreže mladih” Muftijstva travničkog i to projekta “Omladinskog kampa Ajvatovica 2019” i “Marša mira 2019”.

Usvojeni je Plan upisa studenata na fakultete Islamske zajednice u BiH i prijedlog Fakulteta islamskih nauka o angažiranju posebno nadarenih studenata koji primaju stipendije Rijaseta u organima i ustanovama Islamske zajednice kao volontera.

Rijaset je utvrdio Prijedlog Pravilnika o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i isti dostavio Saboru Islamske zajednice, kao nadležnom organu, na razmatranje i usvajanje.

Ured za hadž je podnio informaciju o toku priprema za ovogodišnju organizaciju hadža.

Na kraju je odobrena pomoć većem broju institucija i pojedinaca na prijedlog Ureda za društvenu brigu.