Vijesti

Održano mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva mostarskog

Mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva mostarskog održano je u nedjelju 14.04.2019. godine u Mostaru.

Najbolji učenici iz devet medžlisa, pored takmičarskog dijela, imali su priliku družiti se u ugodnom ambijentu Karađoz-begove medrese koja se i ovog puta pokazala kao respektabilan domaćin. Po prvi put na takmičenju su učestvovali i polaznici mektebske nastave iz Medžlisa IZ-e Trebinje.

Komisija za ocjenjivanje testova i učenje Kur’ana u ukupnom plasmanu proglasila je Medžlis IZ-e Livno kao najuspješniji. Drugo mjesto pripalo je Medžlisu IZ-e Mostar, dok je trećeplasirani bio Medžlis IZ-e Tomislavgrad.

U kategoriji učenja Kur’ana za mlađi uzrast polaznika mektbeske nastave treće mjesto osvojio je Muhamed Šabanović iz Stoca, drugo mjesto osvojio je Fatih Jugo iz Tomislavgrada i prvo mjesto Halid Šipković iz Mostara.

U kategoriji učenja Kur’ana za stariji uzrast Lamija Hadžić iz Tomislavgrada osvojila je treće mjesto, drugo Muhamed Crnomerović iz Mostara i prvo Imran Omeragić iz Livna.

U kategoriji općeg znanja za mlađi uzrast najuspješnija je bila Amina Lisić iz Tomislavgrada, drugo mjesto osvojila je Amina Gakić iz Konjica, dok je treće mjesto pripalo Muazu Čevri iz Čapljine.

U kategoriji opće znanje za stariji uzrast prvo mjesto osvojio je Omar Ortaš iz Livna, Selma Baralija iz Mostara osvojila je drugo, dok je trećeplasirana bila Lamija Ramić iz Tomislavgrada.

Nagrade pobjednicima uručili su kurra hafiz Armin Abaza, direktor Medrese hafiz Aid Tulek, mr. Suad Mujakić i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog Ilham ef. Puce.

Prenoseći selame i iskrene čestitke mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića svim takmičarima i njihovim muallimima i muallimama Ilham ef. Puce je podsjetio na važnost cijeloživotnog sticanja znanja istaknuvši da je najveća blagodat koju čovjek može zadobiti na ovom svijetu znanje o svojoj vjeri. „Mekteb je važan segment našeg odgoja i obrazovanja. U mektebu učimo o temeljima naše vjere, tradicije, kulture i o našem jeziku. Mekteb nam pomaže da upotpunimo naš identitet. Velika je stvar da vi danas predstavljate svoje medžlise na ovom takmičenju i nadam se da ćete i buduće nastaviti učiti o našoj vjeri i biti korisni članovi Islamske zajednice“.

Na kraju je svima njima ukazao na značaj i doprinos Karađoz-begove medrese u kulturi življenja i civilizacijskim doprinosima bošnjačkom narodu i bosanskohercegovačkoj samobitnosti.

www.muftijstvo-mostarsko.ba