Vijesti

Održano predramazansko savjetovanje Muftijstva mostarskog

U srijedu, 3 aprila, u Konjicu je održano predramazansko savjetovanje imama i muallima Mostarskog muftijstva i profesora Karađoz-begove medrese.

Na samom početku obratili su se Ilham ef. Puce, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog, te domaćini savjetovanja glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić i predsjednik Izvršnog odbora g. Adnan Faladžić.

Zatim je Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat predstavio Zbornik radova “Zekat na poljoprivredne proizvode” i govorio o projekatima Ureda za zekat.

Nakon njega referate su prezentovali mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar na temu: Praksa i primjena šerijatskih propisa vezanih za ramazanske ibadete u našim prilikama, Refik ef. Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic na temu: Izazovi organizacije vjerskog života u teritorijalno najvećem medžlisu Muftijstva mostarskog, Adem ef. Šuta, v.d. glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina na temu: Rad i specifičnosti organizacije u povratničkim džematima Medžlisa, Arnel ef. Demirović, koordinator za rad sa mladima Muftijstva mostarskog na temu: Rad sa mladima u mjesecu ramazanu i mr. Suad Mujakić, profesor u Karađoz- begovoj medresi na temu: Davetski rad i duhovna priprema imama, hatiba, muallima i muderisa za ramazanske aktivnosti.

Na kraju seminara obratio se i muftija mostarski  mr. Salem ef. Dedović.

Govoreći o značaju predramazanskih savjetovanja muftija je, između ostalog, rekao: „Značaj ovih okupljanja i razmjene iskustava je nemjerljiv i izuzetno dragocjen. Organizovanje predramazanskih savjetovanja na različitim lokacijama, u različitim organizacionim jedinicama ima dodatnu vrijednost. To je prava prilika da se iz prve ruke upoznamo sa stanjem i situacijom u našim medžlisima“.

Muftija je čestitao na uspješno realizovanoj humanitarnoj akciji koja se vodila za napaćeni sirijski narod.

„Naš narod je pokazao da u njemu živi puno osjećaja solidarnosti“, istakao je muftija.

Muftija je pozvao imame da ohrabruju naše vjernike, da im daju nadu, da ih učine posebnim, sretnim, da ističu vrline i vrijednosti koje imamo.

Muftija je govorio i o Zborniku radova sa predramazanskih savjetovanja u kojem su sabrane riječi sa predramazanskih susreta iz prethodnih godina.

„U Zborniku predramazanskih savjetovanja je objedinjena naša misao, promišljanje, planiranje, sagledavanje problema i pravaca djelovanja, što može poslužiti kao koristan materijal i onima poslije nas da imaju putokaze i da naprave više i bolje od nas“, rekao je muftija.

Muftija se osvrnuo i na značaj Udruženja Ilmijje. Čestitao je izabranim predsjednicima osnovnih odbora i Okružnog odbora. Muftija je podsjetio i na jasan stav Ilmijje kada je dala podršku u borbi za zaštitu i povrat uzurpirane vakufske imovine Sultan Selimovog mesdžida na Starom mostu.

Na kraju predramazanskog savjetovanja održani su i sportski susreti Udruženja Ilmijje, Okružnog odbora Mostar.

www.muftijstvo-mostarsko.ba