Vijesti

Akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode

Polazeći od činjenice da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima obavezu da omogući pripadnicima i članovima Islamske zajednice u BiH da na odgovarajući način izvrše farz davanja zekata, a što podrazumijeva i uspostava odgovarajućeg okvira i organizacije prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode. Na temelju šerijatskih propisa, odredbi Pravilnika o prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u Islamskoj zajednici u BiH i instrukcije Reisu-l-uleme, Uprava za vjerske poslove i Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH realizira akciju prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode. Akcija će trajati do 10. novembra 2018. godine.

– Prikupljanje će se vršiti na području svih medžlisa u BiH, a prikupljeni proizvodi usmjerit će se u najbliže medrese, gdje će biti iskorišteni za ishranu učenika, dok će dio biti usmjeren za pomoć socijalno ugroženim osobama, saopćeno je danas iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Kako se navodi u današnjem obavještenju, medžlisi Islamske zajednice su dužni da obavijeste muslimane o mogućnosti davanja zekata na poljoprivredne proizvode, te preuzeti proizvode i u saradnji sa medresama organizirati transport istih do najbliže medrese. Također, medžlisi na čijim područjima se prikupe manje količine proizvoda koje nije moguće na odgovarajući način transportovati do medrese kontaktirat će Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH i u koordinaciji sa njima će izvršiti raspodjelu prikupljenih proizvoda na svom području.

www.islamskazajednica.ba