Vijesti

Promocija u Stocu: Priče i legende bošnjačkih porodica – Mehmedbašići iz Stoca

U Stocu je, u subotu 21.07.2018. godine, u dvorištu hadži Alijine džamije na Ćupriji, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Stolac održana promocija knjige “Priče i legende bošnjačkih porodica – Mehmedbašići iz Stoca”, autorice Mevlide Serdarević.

Nakon sarajevske, ovo je druga promocija pomenute knjige, koja je privukla pažnju mnogih Stočana, kako onih koji žive u tom lijepom gradu, tako i onih koji žive u njemu samo za vrijeme ljeta.

Zvjezdana topla stolačka noć, blizina Bregave, mnogo onih koji žele čuti lijepu riječ, i koji su je i čuli, ne samo od autorice, nego i od Mine Kujović, dugogodišnje arhivske naučnice, mr. Lebibe Džeko i novinara Nermina Bise, promotora i moderatora, učinilo je da će se ovaj događaj pamtiti još dugo.

Neki od prisutnih su nakon mnogo godina tu sreli svoje drugove iz srednjoškolskih dana, pa je i to bio razlog za nastavak priče i nakon što je promocija završena. Knjiga je na svojim stranicama povezala ljude, ali je to učinila i na samoj promociji.

Jer, u njenom središtu jesu Mehmedbašići, ali glavni njen junak je Stolac: ljudi se rađaju, žive, umiru, Stolac sve njih prigrli u naručje, i nikad ih ne napušta.

Zabilježio ih je, za nas, svojom kamerom Šefik Rizvanović, jedan od brojnih Stočana koji se spominju u knjizi.
Autorica, inače, sada priprema građu za knjigu o porodici Serdarević iz Ljubinja.

A u jednom od svojih ranijih javnih istupa o Mehmedbašićima je rekla i ovo:
– Premda je sva porodična dokumentacija i nevelika biblioteka na orijentalnim jezicima porodice Mehmedbašić iz Stoca tokom 1993. godine netragom nestala, igrom slučaja, sačuvana su tri zanimljiva, ako se tako mogu nazvati – dokumenta. Prvo i najvažnije je pismo sa hadža, pismo tačno prije stotinu i osam godina, te dvije zanimljive pjesmice zabilježene po sjećanju. Svako od navedenih na svoj način govori o običajima i načinu života u Stocu koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća.

Ove dokumente je sačuvala Fatima, posljednja među starim Mehmedbašićima, udovica Ibrahima Mehmedbašića i ujedno dala komentar, sve prema sjećanju, odnosno porodičnom predanju. Fatima je nastavila i dovršila porodično stablo ove ugledne stolačke porodice, ističe Mevlida Serdarević.

Edina Kamenica

www.oslobodjenje.ba