Vijesti

Bajramski koncert u Stocu

Tradicionalnim “Bajramskim koncertom” u petak 22.06.2018. godine u Stocu je otvorena manifestacija “Dani stolačkih džamija 2018” u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Stolac i Omladinskog kruga MIZ Stolac.

Prisutnima su se obratili Rijad Gutošić predsjednik Omladinskog kruga, Mersed ef. Šabanović glavni imam MIZ Stolac i predsjednik organizacionog odbora manifestacije “Dani stolačkih džamija 2018” te Aid ef. Tulek, izaslanik Muftije mostarskog.

“Večeras ovdje pred vama, ponosno stojimo i predstavljamo krunu našeg višegodišnjeg rada i posvećenosti očuvanju naše vjere, kulturne baštine i tradicije u cjelini. Bajrami su uvijek bili naročita prilika da postanemo bolji šireći ljubav jedni prema drugima.”, rečeno je na početku obraćanja.

“Izašli smo iz odabranog mubarek mjeseca Ramazana, gdje smo se približili Allahu dželešanuhu čineći dobra djela, iskazujući našu bogobojaznost i potvrdu našega identiteta i stoga treba na ovakav način da obilježavamo važne događaje u našoj prošlosti gdje je evo prošlo punih 25 godina od rušenja stolačkih džamija od ubijanja Bošnjaka muslimana, od progona svih onih koji su bili ovdje u Stocu Bošnjaci ali ljubav prema svojoj domovini, vjera u Allaha dželešanuhu, optimizam i nada u Allahovu pomoć su bili jači, naš narod se vratio i mi smo ovdje svoji na svom, mi smo ovdje pobjednici. Stolac je primjer povratka, Stolac je grad heroj u cijeloj našoj domovini i ja sam ubijeđen da cijela naša domovina stoji iza Bošnjaka Stoca.”, rekao je Aid ef. Tulek.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Ahmed Alili, Akademski hor Fakulteta islamskih nauka, te Mostarske kiše.

www.mostarski.ba