Hutbe

Prva ramazanska hutba mostarskog muftije

Hvala Allahu na blagodatima Njegovim, od kojih je i ova blagodat mjeseca ramazana. Zahvaljujemo mu na blagodati Knjige koju imamo, na ibadetima kojima se okrepljujemo i približavamo Njegovoj milosti. Donosimo salavat na Allahova miljenika poslanika Muhammeda, kojemu je Riječ Božija, Kur̔an časni počeo se kazivati u odabranoj noći Kadr. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Allaha, Jednoga, Jedinoga Gospodara Koji je Stvoritelj svega i kojemu se sve vraća. Svjedočimo i da je Muhammed, a.s. njegov odani sluga i poslanik koji je poslan čovječanstvu kao milost i opomena prije isteka zemaljskoga vremena.

Draga braćo,

Još jedan ramazan smo dočekali, došao nam je gost koji izaziva kod nas sreću, radost i zadovoljstvo. Ramazan je ljekovito vrijeme koje nas osvješćuje, budi i okrepljuje. U njemu je ibadet posta, djelo nad djelima, čiju vrijednost samo Allah zna i On je odlučio skriti od ljudi vijest o tome šta će dati kao nagradu za upotpunjavanje tog čistog djela. Živimo živote pune užurbanosti, vrijeme nas troši nemilosrdno, u užurbanoj svakodnevnici života gubimo puno toga, postajući robovi tehnologije, medija, informacija, vijesti i sličnih potrošnih stvari. Zato je ramazan tu, da nas dozove pravim vrijednostima, da se mi dozovemo sebi, okrećući svoja lica i svoje misli svome Gospodaru. Ramazansko vrijeme je ta prilika koju bismo trebali iskoristiti, okrećući se predano svome Stvoritelju, pokoravajući se Njegovim uputama da živimo kao muslimani, pomireni u sebi i sa sobom, i pomireni sa braćom svojom, i komšijama svojim, i rodbinom svojom, i raznolikim pojavnim svijetom kojeg je Allah stvorio, a kojeg treba racionalno i primjereno koristiti i čuvati od svake vrste uništavanja i zloupotrebe. Upravo nas ibadet posta miri s nama, donosi nam toliko potrebni mir i red, a odagnava toliko nepotrebni srklet, nered i haos koji sve snažnije opterećuju našu živote.

Moramo sebi podsvjestiti, a prije svega u životnu praksu uvesti i primijeniti da je jedno od Allahovih lijepih imena Esselam – Onaj Koji je Spas, Onaj Koji daruje spas i spasenje. Svaki dan po toliko puta pozdravljamo se tim imenom, to ime je u našem selamu, ali sadržaja tog imena nema dovoljno u našem radu, životu i bitisanju. Ne smijemo umjesto mira u se, i u druge unositi nemir, moramo djelovati da budemo spas i spasenje i sebi i drugima, i raditi tako da našim bitisanjem nije ugrožen niko u pojavnom svijetu, ni bistra rijeka, ni žuborni potočić, ni zelena šuma, ni čista livada, ni raznoliko cvijeće na njoj.

Da ne proizvodimo nemir i nered, ugrožavajući Božiji plan kojeg je on dostavio čovjeku, a taj se plan ogleda u sljedećem ajetu:

وَاللَّهُ يَدْعُو إِلَى دَارِ السَّلامِ وَيَهْدِي مَن يَشَاء إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ

لِّلَّذِينَ أَحْسَنُواْ الْحُسْنَى وَزِيَادَةٌ وَلاَ يَرْهَقُ وُجُوهَهُمْ قَتَرٌ وَلاَ ذِلَّةٌ أُوْلَئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

Allah poziva u Kuću mira i ukazuje na pravi put onome kome On hoće. One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici dženneta biti, u njemu će vječno boraviti. (Junus, 25-26)

Preko tog zemaljskog mira, reda i harmonije koje trebamo graditi i živjeti, prvo u sebi, pa onda sa svima u našem okruženju, bilo porodičnom, poslovnom, javnom društvenom, dostići ćemo ovaj ideal kojem trebamo težiti: dostići lijepu nagradu i više od toga. Ta nagrada nije samo rezervisana za Onaj svijet, njene su koristi i plodovi vidljivi i na Ovome svijetu, jer se upotpunjavanjem vrijednosti mira, spasa, reda i urednosti ostvaruje istinska sreća i probitak i ovdje u ovom našem zemaljskom životu.

Draga braćo,

Ramazansko vrijeme je posebno, blagoslovljeno- berićetno, postom ćemo se osloboditi velikih tereta koji nas svakodnevno pritišću, na svijet i na život ćemo progledati drugačijim, čistijim i bistrijim očima. Dostići ćemo srčani vid, a to je potpuni vid. Tim srčanim vidom trebamo gledati i progledati, a taj srčani vid je stanje duše i uma u ravnoteži, gdje nismo pod stegom strasti, okupacijom interesa i nebitnih stvari koje remete red i harmoniju naših života. Post će nam pomoći da nam ne otupi i izblijedi osjećaj solidarnosti i razumjevanja u našoj duši za drugoga, onoga koji je u stanju kušnje i potrebe. Post je živo realno životno iskustvo koje usvajaš i škola u kojoj praktično moraš naučiti šta je podnositi glad, žeđ, biti slab, biti nemoćan. Post nas uči da znamo cijeniti blagodat vode, hrane, nafake, da ne budemo rasipnici i nezahvalnici. Post nam daje osjećaj umjerenosti i ravnoteže, da znamo vladati sobom, a ne da nama vladaju strasti.

وَلا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنَا قَلْبَهُ عَن ذِكْرِنَا وَاتَّبَعَ هَوَاهُ وَكَانَ أَمْرُهُ فُرُطًا

…i ne slušaj onoga čije smo srce nehajnim prema Nama ostavili koji strast svoju slijedi i čiji su postupci daleko od razboritosti (El-Kehf, 28.)

Naši postupci ne smiju biti daleko od razboritosti, ne smiju biti prožeti površnošću, jednostranošću, u njima uvijek treba biti pribranosti, odmjerenosti, mora postojati jasan, viši cilj kojemu stremimo i koji nas pokreće.

I naš ramazanski post je propisan sa velikim ciljem i razlogom… da biste bili bogobojazni, to jeste post će vam podariti stanje i osjećanje da se čuvate i da se klonite onoga što nije Bogu drago, onoga što On ne voli, što je nemoralno, bestidno i ružno. Allah je Stvoritelj čovjeka, On najbolje zna njegovu prirodu i narav, sklonost zaboravu, grijehu i nemaru, stoga mu je podario lijekove i sredstva kojima se može oduprijeti tome. Post je takav lijek i efikasno sredstvo.

Draga braćo,

U ramazanu ćemo jače i potpunije svjedočiti različitim manifestacijama i oblicima našeg zajedništva u vjeri, kroz zajedničke namaze, teravije, mukabele, izdvajanje sredstava zekata i sadekatu-l-fitra u zajednički Fond Bejtu-l-mal, te i kroz zajedničke iftare, druženja i brojne programe i prilike. To bi u nama moralo probuditi osjećaj važnosti Zajednice, svijest o tome da mi pripadamo jednoj jedinstvenoj, institucionalnoj zajednici, jednome putu, jednome pravcu. Ramazan bi nam trebao pomoći da sagledamo pogubnost frakcionaštva i podjela, raslojavanja po raznim osnovama, svima njima jedno je zajedničko; one slabe vjeru i oslabljuju našu snagu.

وَأَطِيعُواْ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلاَ تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُواْ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

I pokoravajte se Allahu i Poslaniku Njegovu, i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali; i budite izdržljivi, jer Allah je, zaista, na strani izdržljivih. (El-Enfal, 46.)

Draga braćo,

Ramazan je vrijeme dobrote, darežljivosti, insanijeta i ljudskosti. Srca svoja i duše svoje otvorimo, ona neće osiromašiti ukoliko ih budemo otvorili i za sebe i za druge. Ona će se time biti samo bogatija, potpunija i zadovoljnija. Tako se ni imetak neće umanjiti izdvajanjem zekata, on će se time samo uvećati, jer se time osigurava i čisti, a to je pravo uvećanje i prava dobit. Okrenimo lica svoja u ovom mubarek mjesecu jedni drugima i srca svoja jedni za druge, misli svoje nahranimo samo onim što je lijepo i pozitivno, otvorimo se prema blagodatima ovog veličanstvenog mjeseca koje su nam tu, na dohvat i, nemojmo bježati od njih. Dobrota, vrlina, sreća i upotpunjenje su tu kod nas, od nas zavise, od naših riječi, naših koraka i naših misli.

Svemogući Allahu blagoslovi nas u ovome lijepome šehri ramazanu, podari nam vrline istrajavanja, strpljivosti i predanosti. Od Tvoje milosti, oprosta i spasa mi smo zavisni, upućeni na Tebe pomoć samo od Tebe tražimo, na Tebe se oslanjamo, čineći dobročinstva u Tvoje ime i samo radi Tvoga zadovoljstva. Allahumme amin.

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović,

Karađoz-begova džamija

petak, 3. ramazan 1439. / 18. maj 2018