Vijesti

Muftija mostarski: Rješenje za Mostar nije ni blizu ako će biti na štetu Bošnjaka

Predramazansko savjetovanje imama s područja Muftijstva mostarskog održano je u četvrtak 03.05.2018. god. u Jablanici.
U svojoj ramazanskoj poruci muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović sugerirao je imamima da pokažu više empatije za probleme džematlija i da im posvete dužnu pažnju. „Mi smo u prilici kroz misiju imama da često govorimo drugima. Toj navici trebamo dodati potrebu da saslušamo druge, jer slušanje drugog je i spremnost da čujemo tuđe brige, ideje i sugestije su pravo umijeće“ kazao je muftija. Govoreći o potrebi očuvanja jedinstva zajednice i njegovog jačanja muftija je pozvao imame da predano rade na povezivanju prostora, mjesta i džemata na području Muftijstva. „Moramo povezivati i objedinjavati ovaj razuđeni, vrlo specifični prostor. Ako mi nećemo razvijati sve potencijale koje imamo ko bi to drugi mogao uraditi“, zapitao se muftija.
Društveno-politički kontekst u kojem se danas nalaze Bošnjaci, prema mišljenju muftije, je izuzetno nepovoljan, jer su primetani narastanje nacionalizma, snaženje radikalnih, desnih opcija u susjednim državama, dezintegracijski procesi koji se vode s nivoa vlasti manjeg BH entiteta, dok se politika HDZ-a svim silama nastoji domoći promjena izbornog zakona koji bi bio korak do zaokruživanja trećeg entiteta i korak bliže do cijepanja zemlje i ugrožavanja njenog opstanka. Muftija je kazao kako je nepotpisivanje ugovora Države BiH sa Islamskom zajednicom dio političkog pritiska HDZ-a u kojem se nalazi i rješenje za Mostar.
„Na taj način se pokušava poslati slika da je rješenja Mostara vrlo blizu. Nije blizu. Mi danas odavde želimo kazati da nije ni blizu, ako će biti na štetu naših interesa, na štetu onoga što smo i koliko nas ima i onoga što je Mostar prošao kroz ovo vrijeme. Ako ostvare svoje ciljeve gdje smo mi onda. Mi ćemo imati samo Jablanicu i Konjic što se tiče bošnjačkog dijela na području Muftijstva. Mi svakodnevno osjećamo pritisak da Mostar po svaku cijenu bude hrvatski stolni grad i sve hrvatsko u njemu. U jugo-zapadnom dijelu našeg Muftijstva, vidjeli smo, ne postoji niko drugi osim jedna nacija i jedan narod. Drugi se ne vide, niti im se otvara bilo kakav prostor na javnoj, društvenoj i političkoj sceni, na bilo kojim javnim funkcijama“, prokomentirao je muftija, ilustrirajući svoje stavove uključivanjem bošnjačke djece na maškarijadama u Livnu bez pitanja roditelja i bošnjačke zajednice.
S rezignacijom se osvrnuo i na činjenicu da je samo Islamska zajednica reagirala na te pojave omalovažavanja Bošnjaka u tom dijelu naše zemlje. „Nije to pitanje samo Islamske zajednice, ja to znam, ali ko će preuzeti teret da bude glas našeg naroda u Gacku, u Bileći. Ne možemo se pomiriti sa sudbinom da je taj prostro izgubljen i u nacionalnom i političkom smisli za Bošnjake“, dodao je muftija. Tokom izlaganja muftija je zakratko prokomentirao i opći ambijent na globalnom planu, utjecaje velikih svjetskih sila na prilike na Balkanu, a potom pažnju usmjerio na važnost izgradnje džemata, zajedništva i čuvanja islamskih tradicijskih vrijednosti kod Bošnjaka. Imamima je sugerirao da posebno pažnju tokom mjeseca ramazana usmjere na potrebe domaćeg čovjek, na dosljedno prakticiranje vjere, a da svoja predavanja podrede moralu i bogobojaznosti.
Na savjetovanju je izneseno pet referata o temama Primjena šerijatskih propisa vezanih za ramazanske ibadete, džemat i medžlis u Ramazanu, rada sa ženama u mubarek mjesecu ramazanu, rad u specifičnim uslovima i izazovi organizacije u povratničkim medžlisima i značaj pisane riječi, dokumentovanja, praćenje stručne literature i stručnog usavršavanja o kojima su govorili glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa IZ-e Livno Dževad ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ-e Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić, Ramiza Bandić Kafadar koordinatorica Muftijstva za ženski aktivizam brak i porodicu te profesor Karađoz-begove medrese mr. Harun Macić.
Imame je, na samom početku savjetovanja, u ime domaćina srdačno poselamio i izrazio im dobrodošlicu predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica Ramiz Zahirović.

www.muftijstvo-mostarsko.ba