Vijesti

Održana sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog

U srijedu, 4. aprila 2018. godine, održana je sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog. Sjednicom je predsjedavao mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović. Sjednici su prisustvovali rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Ilham-ef. Puce, rukovodilac službe za administrativno-pravne i ekonomsko-finansijske poslove Faiza Alić, glavni imami i direktor Karađoz-begove medrese hfz. Aid-ef. Tulek.
Na početku je direktor Karađoz-begove medrese hfz. Aid-ef. Tulek proučio Ja-sin pred dušu rah. Rame-ef. Kajana, bivšeg sekretara Muftijstva mostarskog, koji je preselio na Ahiret.
U okviru tačaka dnevnog reda razmatrane su pripreme za mektebsko takmičenje i regionalno takmičenje iz vjeronauke koja će se održati u Karađoz-begovoj medresi 7. i 22. aprila. Glavni imami su podnijeli izvještaj o radu koordinatora za mlade, koordinatora za nevladine organizacije, koordinatorica za brak i porodicu i koordinatora za socijalna pitanja. Predstavljen je plan predramazanskog savjetovanja za sve imame muftijstva, muallime i muderrise koje će se održati u Medžlisu Islamske zajednice Jablanica.
Članovi Savjeta upoznati su sa sadržajima tradicionalne 43. Manifestacije “Dani mevluda i zikra” koja će se realizovati od 18. aprila do 14. maja i ovogodišnje manifestacije “Dani vakufa” koju organizuje Vakufska direkcija, a gdje je Muftijstvo mostarsko jedan od partnera zajedno sa Medžlisom Islamske zajednice Trebinje u organizaciji naučnog skupa “Vakufi na području Medžlisa IZ Trebinje”.
Članovi Savjeta obavješteni su i o održavanju hafiske dove novom hafizu Aganu Hamzakadiću kojeg je kao muhaffiz izveo hfz. Aid-ef. Tulek.
Članovi Savjeta upoznati su i sa pripremljenim tematskim hutbama koje će se održati na području Muftijstva u mjesecu aprilu.

www.muftijstvo-mostarsko.ba