Vijesti

Reisu-l-ulema posjetio Muftijstvo mostarsko

Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Husein ef. Kavazović i predsjednik Sabora IZ Hasan Čengić danas su u Mostaru održali radno konsultativni sastanak sa glavnim imamima, predsjednicima Medžlisa i sabornicima s područja Mostarskog muftijstva.
Na sastanku su analizirani dosadašnji rezultati rada i sagledavane perspektive budućeg djelovanja Islamske zajednice u cjelini. Na samom početku sastanka mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović podsjetio je na činjenicu da je rukovodeći vjerski kadar u medžlisima i institucijama IZ-e na području Muftijstva znatno osvježen te da se akteri vjerskog života uspješno nose sa izazovima posla koji obavljaju. Napomenuo je, da je nedavno, shodno odredbama propisanim pravilnikom Rijaseta IZ o organizaciji muftijstava, konstituirano i Muftijstvo mostarsko kao upravni organ.
U diskusijama glavnih imama, predsjednika medžlisa ukazano je na kontinuirane procese nasrtaja na vakufsku imovinu na području manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta i na diskriminacijski odnos općinskih i kantonalnih vlasti prema Bošnjacima u Livanjskom kantonu. Istaknuta je važnost planskog i sistematskog pristupa vakufskoj imovini, zatim potreba još većeg otvaranja Islamske zajednice prema džematlijama i traženje najefikasnijih metoda njenog daljeg jačanja, funkcionalnog unaprjeđenja i razvijanja. Reisu-l-ulema Kavazović informirao je prisutne o detaljima (ne)potpisivanja ugovor Islamske zajednice sa Državom Bosnom i Hercegovinom, istaknuvši kako je nužno da se taj proces konačno završi. Predsjednik Sabora IZ-e Hasan Čengić sugerirao je učesnicima sastanka da u svom radu percipiraju nove savremene društvene okolnosti budući da je nastupila nova historijska era u koju treba učitati adekvatna iskustva organizirane Zajednice.

www.islamskazajednica.ba