Vijesti

Nedostatak prostora za ukop jedan od gorućih problema Bošnjaka u Stocu

Prioritetni problem Bošnjaka u Stocu je nedostatak haremskog prostora, odnosno prostora za ukop, jer su dva gradska mezarja potpuno ispunjena. Predviđeni lokalitet za novi harem na Popratima 2013. godine imao je podršku općinskih vlasti, ona je kasnije izostala, a tu je sada zasađeno smilje.
Orhan Tikveša, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Stolac, priča kako u ovom gradu postoje dva groblja Djetelina i Poplašići, ali kako su oba pretrpana.
“Danas se ukopavajući u te hareme pokušavaju naći mjesta koja uopće ne postoje, iskoristiti neke šupljine ili ranije ostavljene staze. Ovo je gorući problem Bošnjaka u Stocu koji godinama neuspješno pokušavamo riješiti”, kaže nam Tikveša, naglašavajući da u samom centru Stoca nema površina koje bi bile pogodne za novi harem.
Tragajući za prostorom pogodnim za harem, pronađen je lokalitet u Popratima, na ulazu u Stolac pored Radimlje.
“Pronađena parcela sastoji se iz više katastarskih čestica i 2013. godine urađen je idejni projekt. Službi za graditeljstvo, prostorno uređenje, zaštitu okoliša i obnovu predali smo idejni projekt za harem na lokaciji Poprati 25. januara 2013. godine. Nakon dužeg vremena komisija je izašla na teren i ustanovila da se na jednoj čestici vodi spor između općine i druge pravne osobe koja je ilegalno privatizirala tu česticu. Načelnik Stjepan Bošković je u ljeto te godine pozvao rukovodstvo Medžlisa IZ na sastanak te obećao da će on iskoristiti svoje ovlasti i izuzeti navedenu česticu te sve traženo dodijeliti Medžlisu IZ”, kaže Orhan Tikveša.
Ipak, Medžlis IZ Stolac 5. novembra 2013. godine dobiva Zaključak o prekidu izdavanja urbanističke saglasnosti nakon čega nastaje institucionalna šutnja općinskih vlasti. Tri godine kasnije u ljeto 2016. godine vodi se javna rasprava o prostornom planu Općine Stolac za period 2013.-2016. godine u koji nije uvršten harem u Popratima, na što zvaničnici Medžlisa reaguju i šalju zahtjev za njegovo uvrštavanje.
“Na naše traženje informacija o urbanističkoj saglasnosti, kao i uvrštavanje harema u prostorni plan ne dobijamo odgovor, a više puta smo i pismeno tržili sastanak s načelnikom. Kako se ništa od navedenog nije desilo, 14. decembra 2017. godine obraćamo se OHR-u i OSCE-u koji nas upućuju na Ombdusmana za ljudska prava BiH, jer postoji očita diskriminacija nad muslimanskim stanovništvom Stoca”, smatra Tikveša.
U međuvremenu su neke od katastarskih čestica predviđene za novi stolački harem date na dugotrajno korištenje za sadnju smilja. Tikveša ponavlja kako je ovo gorući problem te traži hitno rješenje.

www.klix.ba