Vijesti

Petak 1. decembra muslimani obilježavaju dan u kojem je rođen Muhammeda a.s.

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s, u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. „ Mi smo te ( Muhammede) kao milost svjetovima poslali“ kaže se u Kur'anu. Poslanik Muhammed a.s. za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahima a.s. i radosna vijest Isaa a.s.“

Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, za muslimane,  najavljen je završetak poslaničkog ciklusa. Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekoga ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed a.s. se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti. Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe.

Iz poštovanja prema svome voljenom Poslaniku, muslimani u BiH stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s. Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. istovremeno sa ljudima, donosi Allah džellešanuhu i odabrani meleki. Ove godine 12. rebiu-l-evvel obilježava se u petak 1. decembra 2017. godine. Taj dan u džamiji Ismail – kapetana Šarića u Uzinovićima sa početkom u 18.00 sati biti će proučen mevlud od strane imama i hora Medžlisa Islamske zajednice Stolac, i održati prigodno predavanje gosta predavača Šefika ef. Čavčića, čime započinje tradicionalna manifestacija Srce za Resula

U nedelju, 03.12.2017. godine u Carevoj džamiji sa početkom u 12.00 sati održat će se Kviz iz Sire za učenike mekteba.

U ponedeljak, 04.12.2017. godine u Šarića kući sa početkom u 18.00 sati održat će se javna tribina na temu “Poslaniče, put mi pokaži” na kojoj će učestvovati gost predavač Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa IZ Zavidovići.

Medžlis Islamske zajednice Stolac svim muslimanima i muslimankama od srca čestita dan mevluda sa željom da budemo istinski sljedbenici pečata poslanstva i Milosti svjetovima, Muhameda a.s.