Vijesti

Otvorena manifestacija “Dani stolačkih džamija 2017”

Sinoć, 18.08.2017. god u 20.00 sati, u avliji Careve (Sultan Selimove) džamije svečano je otvorena manifestacija “Dani stolačkih džamija 2017”.

Manifestaciju je otvorio glavni imam MIZ Stolac, Mersed ef. Šabanović, dok je specijalni gost večeri bio prof. dr. Šefik Kurdić. Upriličena je i dodjela Vakufnama kao nastup i hora Medžlisa IZ-e Čapljina.

“Večeras otvaramo važnu manifestaciju za Bošnjake Stoca. Manifestacija “Dani stolačkih džamija 2017”  je vjersko-kulturnog karaktera i sadrži 9 bogatih kako vjerskih tako kulturnih sadržaja. Cilj ove manifestacije jeste da očuvamo sjećanja ne samo na rušenje džamija nego i na obnovu džamija i drugih vjerskih objekata. Ovo je pokazatelj da mi ne obilježavamo samo poraze, samo rušenja i stradanja. Mi želimo da obilježavamo obnovu i novi napredak, obnovom i gradnjom novih vjerskih objekata mi obnavljamo našu duhovnu snagu. Naši vjerski objekti treba i obnavljaju u nama novi vjerski život, obnavljaju ideju, zajedničke planove, naše jedinstvo i našu slogu, jer smo svjedoci da samo tako možemo uspjeti. Ove džamije koje smo obnovili svakako su rezultat naših zajedničkih ciljeva, naše sloge, našeg jedinstva i naših zajedničkih planova. Ovo je poruka za budućnost da nastavimo graditi i obnavljati nove vakufske objekte.”, rekao je ef. Šabanović.

“Gotovo da nema manjeg grada u Bosni i Hercegovini, a da je iznjedrio više mislilaca, književnika i velikih umova. Inače mogli bi govoriti o onome Ikre bismi rabbikellezi halek – uči, čitaj, studiraj, analiziraj u ime Allaha. Ali vama nije to potrebno govoriti, to bi bilo potrebno govoriti drugima jer uče i čitaju da bi druge ubijali. Danas u svijetu mnogi uče i čitaju, konstruiraju najgora oružja, da bi druge ubijali, a kao što znate vjernici uče i čitaju kako Allah kaže Ikre bismi rabbikellezi halek – uči, čitaj, studiraj u ime onoga koji te stvorio, dakle ako u ime njega učiš i čitaš onda nema žrtava. Žrtve ne smiju biti, ako ima žrtava onda ne učiš nauku zbog čega bi trebao da je učiš, a mi nažalost smo svjedoci stalnih rušenja i ubijanja. To je manje-više nebitno koliko je rušenje ljudskih duša i ubijanja ljudskih života koje imamo u prošloj agresiji na BiH, ali i u čitavom svijetu.”, rekao je Kurdić.

Program manifestacije “Dani stolačkih džamija” nastavlja se i narednih osam dana.