Vijesti

Bajramski koncert u Stocu

Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Stolac sinoć 28.06.2017. god. organizovao je Bajramski koncert na platou ispred Careve džamije. Koncert je održan pod pokroviteljstvom  Instituta Yunus Emre Mostar.
Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Stolac Mersed ef. Šabanović i član rukovodstva Omladinskog kruga Adnan Zele.
“Večerašnji program govori mnogo. Večerašnji program ima mnogo poruka. Večerašnji program govori kako muslimani i muslimanke obilježavaju svoje praznike, odnosno da muslimani i muslimanke obilježavaju samo svoje praznike, na koji način, u skladu sa svojom tradicijom i bez ikakvog grijeha. Večerašnji program govori kakvu omladinu imamo. To je omladina koja zaslužuje svaku pažnju, to je omladina koja zaslužuje svaku podršku. To je omladina koja zaslužuje i ima pravo na bolju egzistenciju, na bolje uvjete života. To je omladina koja ima pravo na porodicu, koja treba da bude i ostane u ovom gradu, jer je to budućnost ovog grada. Večerašnji program govori da mi Bošnjaci u Stocu nismo stali. Mi Bošnjaci u Stocu idemo dalje, bolje, i idemo iz dana u dan sve organizovanije. Idemo sa našim akcijama, idemo sa našim projketima, idemo sa našim aktivnostima, idemo u bolju budućnost”, rekao je glavni imam Mersed ef. Šabanović.
“Omladinski krug Vam večeras predstavlja krunu svoga višegodišnjeg rada. Još prije tri godine među mladićima i djevojkama Omladinskog kruga se rodila ideja o realizaciji projekta Bajramskog koncerta. Nismo bili svjesni tada posla i odgovornosti koje nas čeka, ali nismo odustajali od našeg nauma da i drugu godinu zaredom Stocu poklonimo Bajramski koncert kakav ovaj grad zaslužuje.
Ovaj Vaš odaziv večeras nam pokazuje da nismo podbacili i da smo ispunili Vaša očekivanja.
Kroz protekle četiri godine rad Omladinskog kruga Stolac se osjetio u svim sferama života u Stocu. Organizirali smo i podržali desetine humanitarnih akcija, organizovali odlaske na mjesta stradanja Bošnjaka od Srebrenice do Veline gomile, obilježavali smo važne datume Bošnjaka i Bosne i Hercegovine prigodnim kulturno-sportskim programom. Snimili smo promotivni video o našem gradu i organizovali promocije u drugim gradovima. Brojnim iftarima, sehurima te omladinskim druženjima obilježili smo protekli mjesec Ramazan.
Bili smo primjer služenja ovoj zajednici i zato pozivam sve mlade da se priključe radu Omladinskog kruga u narednom periodu”, rekao je Adnan Zele.
U muzičkom dijelu programa nastupio je Eldin Huseinbegović, hor Hazreti Hamza, ansambl Mostarske kiše i KUD Podveležje.



www.mostarski.ba