Vijesti

Dani džemata i džamija u Stocu

Sinoć 11.05.2017. god. u Stocu sa početkom u 18:30 sati, u organizaciji Uprava za vjerske poslove, Muftijstvo mostarskog i Medžlisa IZ Stolac povodom Dana džamija, a u okviru manifestacije Dani mevluda i zikra održana Tribina i otvaranje izložbe, nakon čega je u 20:30 sati uslijedila projekcija dokumentarnog filma “Fedžr – jutarnje rumenilo” autora Mensuda Medara.
Prisutne je pozdravo i poselamio glavni imam Medžlisa IZ Stolac Mersed ef. Šabanović, nakon čega se prisutnim obratio Hasan Eminović autor izložbe “Alem u prašini”.

“Tema o Hercegovačkim džamijama i džematima u XX stoljeću je ogromna, izazovna i skoro netaknuta. Jedno je pravda i ono što mi pod pravdom podrazumijevamo, a jedno je pravo koje se temelji isključivo na dokumentima. Nažalost, malo smo mi Bošnjaci imali vremena da se fokusiramo na dokumente, da ih čuvamo, sistematiziramo i poslije upotrebljavamo kao čiste dokaze”, istakao je Eminović.

Nakon toga prisutnim se obratio izaslanik reisu-l-uleme mr. Nusret ef. Abdibegović istakavši:“Rijaset IZ BiH na sjednici održanoj 2000. godine, , proglasio je 7. maj Danom džamija, u znak sjećanja na rušenje Ferhadije u Banjaluci čije rušenje potreslo svakog pojedinca, jer u Banjaluci nije bilo agresije, a svih 16 džamija je porušeno. Takva slika je i u Trebinju. Sve ono što je historija Bošnjaka došlo je u fazu rušenja. Potaknut tim Rijaset IZ 2000. godine je donio dvije odluke, prva, da se 7. maj obilježava kao Dan džamija u znak sjećanja na sve porušene džamije u prošlom ratu, druga, da se na svakom mjestu gdje je bila džamija i gdje je porušena mora opet sagraditi. Kada su sve džamije obnovljene, postavlja se pitanje: Kako dalje raditi? Šta je osnovna zadaća? Islam moramo ostaviti u rukama kompetentnih ljudi. Vjera čovjeka je u srcu, a čovjekova vjernička organizacija je u džematu. Islam je vjera kolektiviteta – džemata.

Potom se prisutnim obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović koji je ujedno otvorio Izložbu rekavši: ‘Ono što će doći i što dolazi biti će bolje, trajnije i hairnije od onoga što je bilo’ – ja sam cijenio da nije bilo boljeg načina, od ovih ajeta. Vi dobro razumijete, prošli ste kroz životno iskustvo drame koju ste proživjeli ovdje ’93. i poratnih godina, povratka i borbe za svoj grad, dom, čaršiju i ove simbole našeg identiteta – duhovnog i kulturnog. Oni koji su to radili znali su koje su vrijednosti simbola, dobro su znali koja je u njima snaga. U duhovnim simbolima Islama, džamijama, tekijama i drugim vjerskim središtima krije se snaga i mogućnost organizacije džemata, zajednice, okupljanja, objedinjavanja, stvaranja socijalnog, društvenog, kulturnog, nacionalnog, vjerskog, jezičkog i svakog drugog identiteta jedne zajednice. Mi te potencijale nismo koristili. Danas je ovo vrijeme lijepe, ljekovite, darovite slobode koju imamo. Moramo ove kuće čuvati, tako što ćemo u njima srčanije razvijati sve ove izraze vjerskog života, primjerene vremenu.”

Poslije je uslijedila izbložba “Alem u prašini” a  nakon klanjanja akšam namaza upriličeno je prikazivanje filma “Fedžr – jutarnje rumenilo” autora Mensuda Medara.