Vijesti

Održano 6. državno takmičenje iz Islamske vjeronauke

U subotu, 06. maja 2017. godine, u prostorijama Medrese „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu održano je 6. Državno takmičenje iz Islamske vjeronauke. Ova Medresa se još od 2012. godine, kada je Rijaset IZ uveo praksu takmičenja iz vjeronauke na državnom nivou, pokazuje kao odličan domaćin i stoga je strateški partner Uprave za obrazovanje u realizaciji ovog takmičenja.
U Takmičenju su učestvovali najbolji predstavnici osmih i devetih razreda osnovne škole, te prvih razreda srednje škole sa područja svih osam muftijstava u BiH koji su u prethodnom periodu kao najuspješniji prošli nivoe:
– razrednog,
– školskog,
– općinskog,
– kantonalnog, te
– regionalnog (za područje muftijstva) takmičenja.
Dakle, radi se o najboljim kandidatima nakon višestrukih selekcija od više hiljada polaznika vjeronauke iz tih razreda. Kao i svake godine na ovom takmičenju se pokazuje ono najbolje iz vjeronauke u aktuelnoj školskoj godini, te su ponovo na jednom mjestu objedinjeni polaznici vjerskog odgojnog rada iz vrtića (i ove godine predškolske ustanove za odgoj Amel i Nur koji su sa svojim vjeroučiteljicama izmamili osmjehe i oduševili sve prisutne), te najbolji polaznici iz osnovne i srednje škole. Osim toga pojedina muftijstva su u skolpu prijave istakla i svoje najznačajnije rezultate u domenu vjeronauke, a ekipa Travničkog muftijstva je o istim uradila i poseban video-klip. Takmičenje su svojim prisustvom uveličali i Zamjenik Reisu-l-uleme i ujedno vršilac dužnosti direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, mr. Husejin-ef. Smajić; direktor Fonda „Bošnjaci“ Šahin Kerla; osnivač Medrese i direktor Fondacije Medrese „Osman ef. Redžović“, Džemal ef. Salispahić; direktor Medrese Dženan ef. Handžić, te neizostavno doc.dr. Nezir Halilović kao glavna i odgovorna osoba organizacije i realizacije ovih takmičenja, te brojne druge osobe.
Takmičenje je otvoreno učenjem odabranih ajeta časnog Kur'ana koje su proučili hafizi koji su ujedno i vjeroučitelji hfz. Almir Salkanović i hfz. Adnan Srebrenica, te pozdravnim riječima domaćina, direktora Medrese, Dženan ef. Handžića i doc.dr. Nezira Halilovića koji je ujedno i predstavio program takmičenja i sve ovogodišnje učesnike. Sa početkom u 10.00 svi takmičari su testirani NZOT testovima znanja, dok je Medresa za vjeroučitelje i ostale zainteresirane posjetioce priredila organizirani obilazak prostorija medrese.
Za vrijeme dok je komisija ispravljala NZOT-testove, po 3 najbolja predstavnika muftijstva su predstavljali svoje muftijstvo u revijalnom kviz takmičenju koje se, također, tradicionalno održava u amfiteatru Medrese „Osman ef. Redžović“. U kviz takmičenju učenici su pokazali zavidni nivo znanja iz udžbenika i dodatne literature, koje je publika mogla direktno pratiti, jer su sva pitanja kao i odgovori učenika prikazivani na velikom kino-platnu amfiteatra. U vrijeme podne-namaza napravljena je pauza radi obavljanja namaza i ručka koje je domaćin pripremio za sve prisutne osobe, da bi se u 14.00 nastavilo sa kviz takmičenjem. U vrlo zahtjevnoj konkurenciji i u atmosferi gdje je publika pažljivo iščekivala odgovore učenika, najbolje znanje je pokazala ekipa Zeničkog muftijstva, dok je drugoplasirana bila ekipa goraždanskog muftijstva, a trećeplasirana ekipa travničkog muftijstva.

Na kraju kviz takmičenja prisutnim se obratio zamjenik reisu-l-uleme, mr. Husejin ef. Smajić i u svom obraćanju istakao značaj i ulogu vjeronauke, sa posebnim akcentom na značaj učeničkih znanja o islamu i Muhammedu, a.s., te podršku porodice učenicima na tom putu stjecanja znanja.
Prisutnim se, također, obratio i direktor Fonda Bošnjaci, Šahin Kerla, ističuči ulogu i značaj Fonda Bošnjaci koji je osnova rahmetli predsjenik Alija Izetbegović, te obim podrške školovanju nadarenih učenika koji ovaj Fond pruža svake godine.
Nakon toga uslijedila je dodjela nagrada najuspješenijim takmičenjima, kao i utješnih nagrada svim učesnicima ovogodišnjeg takmičenja.
U ovogodišnjem takmičenju najuspješniji su bili:

ZA VIII RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

ZA IX RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

ZA I RAZRED SREDNJE ŠKOLE

REZULTATI EKIPNOG KVIZ-TAKMIČENJA

Shodno rezultatima, predstavnik BiH na 5. međunarodnom takmičenju koje je planirano da se održi 25.5.2017. godine u Novom Pazaru će biti ekipa u sastavu:

Na kraju takmičenja, ispred Uprave za obrazovanje i nauku dodijeljene su Zahvalnice „Fondu Bošnjaci“ i Medresi „Osman ef. Redžović“ na već tradicionalnoj podršci ovom najobimnijem i najznačajnijijem godišnjem projektu u domenu vjeronauke.
Važno je napomenuti da je ovogodišnje takmičenje rekordno po broju posjetilaca jer su osim 65 učenika i njihovih vjeroučitelja, te koordinatora ispred Muftijstava, revijalnom takmičenju prisustvovali i brojni drugi posjetioci iz reda roditelja učenika koji se takmiče, direktora škola koji su, također, došli pružiti podršku svojim učenicima, velikog broja njihovih prijatelja iz razreda, te brojnih osoba zainteresiranih za ovu manifestaciju, čime ova manifestacija polahko pokazuje kapacitet da preraste u masovno posjećenu i medijski popraćenu „Manifestaciju ili „teferić“ znanja“.

N.H.
www.islamskazajednica.ba