Vijesti

Održano regionalno takmičenje iz vjeronauke

Regionalno takmičenje iz vjeronauke za učenika s područja Mostarskog muftijstva održano je u subotu 1.4.2017. god. u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Na takmičenju, provedenom u saradnji sa Pedagoškim zavodom Mostar, učešća je uzelo ukupno 60 učenika, 25 iz osmih razreda 25 iz devetih i 10 iz prvih razreda srednjih škola iz Duvna, Livna, Jablanice, Prozora, Konjica, Stoca, Čapljine i Mostara, odnosno iz 26 osnovnih i deset srednjih škola.
Pripreme za takmičenje počele su relativno rano pod rukovodstvom sekretara Muftijstva Ramiza Kajana. Kajan nam je kazao da su na organizaciji predano radilo skoro cijeli mjesec dana, na definiranju pitanja, koordinacije sa školama, organizaciji prevoza, koncepta i sadržaja samog takmičenja kako bi se djeca osjećala što ugodnije i rezultati bili što bolji. „ Cilj nam je da i na ovaj način stavimo akcenat na važnost nastavnog predmeta vjeronauke i da ukažemo na njegovu poziciju u ukupnom obrazovnom procesu“, kazao je Kajan.
Nakon pregledanih testova žiri je ocijenio kao najbolje sljedeće učenike:
U kategoriji osmih razreda, treće mjesto podijelili su Izdun Dilaver O.Š. „Ivan Mažuranić „ iz Tomislavgrada i Amina Gutišić iz Prve osnovne škole Stolac, drugo mjesto osvojila je Sara Sarajlić O.Š. „Parsovići“ iz Konjica, a prvo mjesto Fatima Behram iz VI O.Š. Mostar.
U kategoriji devetih razrede, treće mjesto osvojila je Ehlimana Ćesić iz O,Š. „Vrapčići“, drugo mjesto Nedim Džajić iz Prve O.Š. Konjic, i prvo mjesto Merjem Husić iz IV O.Š. Mostar.
U kategoriji prvih razrede srednjih škola, treće mjesto osvojila je Ajla Lulić iz Medicinske škole Mostar, drugo mjesto Jasmina Bešić iz Jablanice i prvo mjesto Amina Šarić iz Srednje škole Stolac.
U ekipnoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je VI O.Š. iz Mostara, drugo mjesto O.Š. „Parsovići“ i treće IV O.Š. Mostar, dok je za najbolju srednju školu proglašena Srednja škola Stolac.
Najboljim takmičarima nagrade su uručili direktor Medrese hafiz Aid Tulek, savjetnik iz Pedagoškog Zavoda Mostar Nusret Omerika, glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić i mostarski muftija Salem ef. Dedović.
Muftija Dedović se zahvalio svima koji su svojim učešćem doprinijeli organizaciji a posebno učenicima koji su se pripremali za takmičenje istakavši kako su ovakvi susreti jedinstvena prilika da se učenici i nastavnici što više i što bolje upoznaju. „ Te veze su nam vrlo važe i vrlo potrebne. Radujemo se svakom novom kreativnom programu, pristupu i idejama koje dolaze od vas. Vrlo je važno što vjeroučitelji daju puni doprinos u radu i razvoju naših škola i našeg društva u cjelini. Danas su učenici ovdje dokazali šta znači oplemeniti se znanjem o vjeri, dokazali su da znamo šta nam treba u budućnosti za naš vjerskih, naš kulturni život i život u našoj zajednici, da će znati za naše džamije, da će u njih dolaziti i da će dobro znati ko su i šta su “, kazao je muftija.
Svi takmičari nagrađeni su prikladnim poklonima, vrijednim knjigama a tri najbolje plasirana takmičara u svakog kategoriji osim novčanih nagrada imat će čast da predstavljaju Mostarsko muftijstvo na državnom takmičenju u organizaciji Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ-e BiH.

www.muftijstvo-mostarsko.ba