Hutbe, Vijesti

Muftija sa saradnicima posjetio Medžlis Stolac

U petak, 23. decembra 2016. godine mostarski muftija Salem -ef. Dedović je sa svojim saradnicima boravio u radnoj posjeti Stocu, gdje ga je dočekao glavni imam Mersed -ef. Šabanović. Mersed -ef. je izvjestio muftiju o stanju vjersko-prosvjetnog života i ukupnim društvenim prilikama u kojima muslimani žive. Izrazio je posebnu zahvalnost muftiji mostarskom na brizi, pažnji i podršci koju muftija sa saradnicima pruža vjersko-prosvjetnom životu naše zajednice u Stocu.
Muftija je predvodio džumu namaz i održao hutbu u Sultan Selimovoj džamiji.

Hutbu prenosimo u cjelosti:

Hvala Allahu, Svemilosnome, na neizmjernim blagodatima vjere, zdravlja, vremena i života. Neka su Allahovi blagoslovi i mir na Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s., i neka je Božiji mir i spas na sve Božije vjerovjesnike.
لِكُلٍّ جَعَلْنَا مِنكُمْ شِرْعَةً وَمِنْهَاجًا وَلَوْ شَاء اللَّهُ لَجَعَلَكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلَكِن لِّيَبْلُوَكُمْ فِي مَا آتَاكُم فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَاتِ إِلَى اللَّه مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ
„Svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavjestiti.“ (Maide, 48.)
Draga i poštovana braćo,
Mjesec decembar je period u kojem se u ovih nekoliko zadnjih godina, skoro u isto vrijeme, i muslimani i kršćani prisjećaju i obilježavaju rođenje predposljednjeg i posljednjeg Božijeg poslanika, Isaa a.s. i Muhammeda a.s. I jedan i drugi predstavljaju čiste moralne uzore, lučonoše dobra, navjestitelje Istine, promotore miroljubive kulture i stila življenja koji poznaje i priznaje različitosti. Muhammed a.s. je o Isau, a.s., govorio: „Među svim ljudima ovoga i budućeg svijeta ja sam najbliži Isau, a. s., sinu Merjeminu.” Oni su kazali: „Allahov Poslaniče, kako to?“ Na to je Poslanik odgovorio: „Poslanici su braća po vjeri, majke su im različite, a njihova vjera je istovjetna, a između mene i Isa´a nema Poslanika.” (Muslim, Fedail, 145.) Isa a.s. jedan je od Allahovih poslanika, koji je prethodio posljednjem Allahovom Miljeniku, Muhammedu a.s. i mi svjedočimo i vjerujemo u sve Božije vjerovjesnike, bez razlike. Vjerujemo da se dosljednim slijeđenjem puta i života Božijih poslanika na zemlji promoviše kultura reda, poretka, mira i suživota.
Na svjetskoj sceni danas te vrijednosti kao da su samo misaone imenice, koje su skoro, pa nedostižne.
Vrijeme koje živimo, vrijeme je velikih iskušenja i izazova; vrijeme koje nalaže odgovornost, mudrost i odmjerenost. Mi danas živimo i djelujemo u svijetu u kojem i u tehničko-tehnološkom, i u medijskom, i u političkom i u kulturnom, a i u ekološkom smislu, ovisimo jedni o drugima. Koncept suživota koji je kreiran našom bosansko-hercegovačkom kulturom inkluzivnosti bio je stoljećima prirodna mjera i način života na prostoru naše zemlje. I Stolac je primjer tome, sa svojom kulturnom i pisanom baštinom, spomenicima, i što je najvažnije s ljudima koji ne osporavaju drugo i drugačije, ali svoje ne daju! Nekima to smeta, neki bi najradije kulturu suživota izbrisali iz pisanih spomenika i izvora. Oni budućnost ove zemlje ne vide u konceptu života u različitostima, već u konceptu isključivosti i stvaranju čistih etno-nacionalnih prostora, u kojima dominira samo jedna nacija, samo jedan narod, jedan jezik i samo jedna vjera! Mi budućnost zemlje vidimo u otvorenom konceptu, u kojem se narodi i vjere susreću i razumiju, a rigidne politike koje vode slabljenju i rastakanju zemlje suzbijaju i prepoznaju kao zlo koje ne donosi nikome dobra!
Nikada ovdje nije bilo lahko, bila su „tvrda“ vremena i velike kušnje, ali se odolijevalo i otvorenim i prikrivenim invazijama. Svaka generacija ovdje ima svoje probleme i izazove, pa ni naša nije izuzetak. Ali nadahnuti vjerom u Dragoga Boga, razvijali smo kulturu istrajavanja, kao vrlinu i stil života, i to nas je održavalo. Zato ne smije biti stihije i nemara u našim životima. Zato mi svojim životnim planom, radom i angažmanom trebamo davati ton i boju vremenu u kojem živimo.
Duhovni čovjek je onaj koji odgovorno, zrelo i mudro promišlja o svome životu, koji treba imati viziju budućnosti i plan ostvarenja cilja! To mora imati i pojedinac i naš narod kao kolektiv. Imajući na umu pomenuto, mudri i vjerni, snažni i odlučni, blagi i otmjeni, darežljivi i pravedni, živimo svaki svoj trenutak, pa i ove sadašnje. Dokažimo to sebi! Ne rukovodimo se činjenicom da naše ponašanje neće ništa promijeniti. Bitno je da samima sebi dokažemo da smo dostojni svog nacionalnog imena, svoje vjere, svoga jezika, kulture, tradicije i običaja.
Zato nam valja razvijati kulturu međusobne pažnje i uvažavanja, snažiti vrline ljudskosti i plemenitosti, razvijajući duh solidarnosti i čovjekoljublja. Naša kultura treba da počiva na stalnom učenju, naukovanju i obrazovanju. Naša je kultura i da čuvamo i unapređujemo životnu sredinu. Ne budemo li razvijali takvu svijest i tako radili, ne možemo se nadati dobru. Poslušajmo kur'ansku poruku, koja nam jasno poručuje koji je put ostvarenja reda na Zemlji i uspjeha na njoj.
وَلَوْلاَ دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُم بِبَعْضٍ لَّهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِيَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ يُذْكَرُ فِيهَا اسْمُ اللَّهِ كَثِيرًا وَلَيَنصُرَنَّ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ إِنَّ اللَّهَ لَقَوِيٌّ عَزِيزٌ
الَّذِينَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِي الأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الأُمُورِ
„Da Allah ne suzbija ljude jedne drugima, porušeni bi do temelja bili manastiri, i crkve, i sinagoge, i džamije u kojima se mnogo spominje Božije ime! A Allah će zbilja pomoći one koji Njega pomognu! –Allah je doista moćan i silan
–one koji će, ako im Mi damo priliku na Zemlji, namaz klanjati, i zekat davati, i dobročinstvo zapovijedati i zlo zabranjivati, a kod Allaha je svršetak svih stvari! To jest, Njegova će zapovijed na kraju uspjeti.“ (El-Hadž, 40-41)
Draga braćo, da, mi smo muslimani, živimo u kršćansko-hrišćanskom okruženju. Uspijevali smo kroz našu dugu historiju ovdje da očuvamo svoj identitet, svoje nacionalno ime, jezik, našu islamsku praksu, kulturu, tradiciju, običaje, odnosno to su uspijevali naši pretci, a na nama je da pokažemo da smo dostojni nastavljači te tradicije i da smo kadri da to uspijemo. Poslanik , a.s., je u Medini gradio zajednicu koja je rezultirala sasvim novom kulturom koja se na tom prostoru susrela i s drugim kulturama, s njima živjela, priznavala ih, ali ne i prihvatala asimilaciju. Ta kultura se munjevito širila i dopunjavala i oplemenjivala druge narode i njihove kulture, diljem svijeta, a preko 500 godina ona je prisutna i na našim prostorima, u svim segmentima života. S vremena na vrijeme udari na tu kulturu su bivali jaki, ali nas je Poslanik upozorio na to, da budemo spremni: ”Doći će vrijeme kad će islam biti teže sačuvati nego žišku vatre na dlanu, ako je baciš ugasi se, a ako je zadržiš na dlanu prži. Onaj ko bude tada radio za islam imaće nagradu kao pedest ashaba”! Allah zna najbolje na koje vrijeme se odnosi ovo Poslanikovo predskazanje, ali nas ono obavezuje na budnost i istrajavanje, uvijek i na svakom mjestu!
Naš Gospodar nam je odabrao vjeru i upotpunio je, na toj vjeri satkana je cjelovita kultura našeg života, koja ima svoje posebnosti i određenosti, valja nam to stalno naučavati, podsjećati na to, i čuvati to, jer ništa tuđe, koliko god izgledalo blještavo i primamljivo, ne smije nas zavarati i opsjeniti da to volimo i slijedimo, a svoje zapuštamo i banaliziramo. Držati do sebe je preduslov da drugi drže do nas!
الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلامَ دِينًا
“Danas sam vam vašu vjeru usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan Sam da vam islam bude vjera.” (Maide, 3)
Drago braćo, na kraju smo još jedne kalendarske godine, koju ispraćamo, a s nadom i vjerom ulazimo u novu, da će ono što dolazi biti bolje od onoga što je bilo i s čime smo bili iskušani, i da ćemo u ovom gradu ostvariti ono što je naš cilj; jednakopravnost i puna politička prava koja nam kao autohtonom narodu i pripadaju! Neka Dragi Bog udruži naša srca i podari Svoj blagoslov u onome što je dobro i korisno nama, našoj Zajednici i našem narodu! Amin!
Gospodaru naš, učvrsti korake naše i nadahni nas da istrajavamo na putu dobra. Amin!

www.muftijstvo-mostarsko.ba