Vijesti

Ministar Ramić u posjeti Stocu: Integracija i međuetnička saradnja ključ održivog povratka

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je u subotu 17.12.2016. god. Stolac gdje je razgovarao sa predstavnicima lokalne zajednice o razvoju Stoca, stanju zaštite ljudskih prava, procesu povratka te okolnostima u vezi sa održavanjem izbora u ovoj općini. Ramić je govorio i o projektima izgradnje i obnove infrastrukture u kojima učestvuje Ministarstvo, naglasivši potrebu da tu vrstu ulaganja prati proces integracije u zajednici.

“Mi u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica povratak ne vidimo samo u obnovi kuća, već i u suštinskom uključivanju povratnika u društvene procese. Stolac, kao grad u kojem je proces povratka uspješan prvenstveno zahvaljujući snažnoj volji zajednice, mora sada predvoditi i proces uspješne integracije povratnika kako u osiguranju pristupa zapošljavanju bez diskriminacije, jačanju međuetničkog dijaloga, konačnom okončanju segregacije u školstvu, ali i osiguranju adekvatne zastupljenosti svih naroda u okviru lokalne samouprave”, kazao je Ramić.

“U 2016. godini Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je uložilo 350 000 konvertibilnih maraka u ovu lokalnu zajednicu kroz projekte obnove vjerskih objekata, izgradnje stambenih jedinica, podrške maloj privredi i poljoprivredi. U narednoj godini ćemo nastaviti sa projektima ulaganja, ali smo spremni da sa lokalnom zajednicom tražimo i nove partnere i investitore za obnovu Stoca”, dodao je Ramić.

“Ne smijemo dozvoliti da se izbori u Stocu prolongiraju do daljnjeg i moramo osigurati da svi politički subjekti i kandidati imaju ravnopravan pristup izbornom procesu. Imam povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine, te sam uvjeren da će biti stvoreni uslovi za održavanje izbora u skladu sa Izbornim zakonom. Podržavamo demokratske procese u zajednici, te smo svjesni važnosti tolerancije i saradnje u Stocu”, zaključio je Ramić.

Ramić je prisustvovao i Trećem naučnom simpoziju u organizaciji Centra za istraživanje i unaprijeđenje duhovne i kulturne baštine- Stolac. Takodjer, potpisani su ugovori o realizaciji infrastrukturnih projekata.

www.fmroi.gov.ba