Vijesti

Muftija Salem ef. Dedović posjetio Stolac

Jučer 07.10.2016. god. mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sa svojim saradnicima je posjetio Medžlis Islamske zajednice Stolac gdje se prije džuma – namaza susreo sa glavnim imamom Mersed ef. Šabanovićem koji ga je upoznao sa stanjem vjerskog, kulturnog i ukupnog života na području Medžlisa Islamske zajednice Stolac.
Muftija je u Sultan Selimovoj džamiji predvodio džuma – namaz i održao hutbu.
U hutbi je muftija, između ostalog, govorio o časti, ponosu i ljudskom dostojanstvu. Naglasio je da su pravda i pravednost stubovi društva na kojima počiva mir, stabilnost, sigurnost, red i poredak.
Podsjetio je da su naši ljudi u prošlosti nailazili na mnoge poteškoće i iskušenja, te da su inspirisani čistim motivima ljubavi prema gradu, zavičaju, ljubavi iz vjere, ljubavi iz patriotizma pokazali strpljivost, ljudskost i dostojanstvo.
Muftija je posebno istakao vrlinu istrajavanja, koja je temeljna vrlina vjernika, što se razumijeva iz hadisa u kojem poslanik Muhammed, a.s., kaže da je Allahu najdraže djelo ono u kojem čovjek istrajava, pa makar ono bilo i malehno.
Tumačeći kur'ansku suru Al – Inširah (Širokogrudnost) muftija je ohrabrio vjernike i pozvao ih da promišljajući zbilju i prilike u kojima žive izgrađuju samopouzdanje, samopoštovanje, vjeru u sebe i vjeru u svoje vrijednosti.
Današnjem džuma-namazu prisustvovao je veoma veliki broj Stočana koji su do posljednjeg mjesta ispunili Carevu džamiju.

www.muftijstvo-mostarsko.ba