Vijesti

Reisu-l-ulema posjetio Istočnu Hercegovinu

Reisu-l-ulema Husein -ef. Kavazović posjetio je u utorak 29.03.2016. god.
Istočnu Hercegovinu.
Na početku posjete reisu-l-ulema je boravio u Gacku gdje se susreo sa vjerniciam i upoznao sa stanjem vjerskog i ukupnog života povratnika.
Zatim su se reisu-l-ulema i muftija mostarski u Bileći sastali sa vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem. Oni su zajedno istakli važnost i značaj ove posjete, ocjenivši je velikim korakom na putu jačanja povjerenja i ljubavi među narodima.
“Došli smo u posjetu Istočnoj Hercegovini, našim džematima ovdje. Drago mi je da smo obišli Carevu džamiju, drago mi je da sam susreo prijatelja vladiku Grigorija ovdje u Bileći. Jako je važno da svi zajedno učinimo što je moguće da ljudima olakšamo njihove živote, da povratimo povjerenje među narodima i smatram da na tome putu imamo jako puno toga učiniti, uraditi, da se svi osjećamo dobro, ugodno, lijepo u ovoj našoj domovini. Dakle, da širimo ljubav među narodima poštujući naravno jedni druge, onako kako je to uvijek bilo na ovim prostorima i smatram da svi zajedno treba da na tome radimo”, rekao je reisu-l-ulema.
Reisu-l-ulema Kavazović je istakao da ga veoma raduje što su odnosi između pravoslavne crkve i islamske zajednice na području Mostara i Istočne Hercegovine dobri.
I vladika Grigorije susret je ocjenio kao veliki korak u međusobnim odnosima.
“Radujem se što je poglavar Islamske zajednice u BiH danas ovdje kod nas u Bileći, u Hercegovini, zajedno sa našim dragim prijateljem muftijom mostarskim. Nadam se da je ovo veliki korak u našim međusobnim odnosima u kojima iz dana u dan pokušavamo da pokažemo i sebi i drugim ljudima da nam nema drugog načina života osim da poštujemo jedni druge kao što je rekao reis i da jedni druge koliko je god više moguće volimo i da gledamo jedni na druge kao na svoje i da nemamo straha jedni od drugih. Zato je današnja posjeta u stvari jedan veliki znak i jedan veliki iskorak, i da jedan čovjek koji ima toliko posla nađe vremena da dođe kod nas ovdje je znak njegove brige za ljude koji ovdje žive, ali i za ljude uopšte i to je ono što može da nam bude jedna odlična pouka današnjeg susreta koji smatram veoma dragocjenim”, rekao je Grigorije.
Reisu-l-ulema je u Bileći posjetio i nanu Fatu Jaganjac koja brine o Carevoj džamiji. Istakao je da je povratnički život bilo gdje u BiH težak, ali da je radostan što u Istočnoj Hercegovini povratnici nemaju velikih sigurnosnih problema.
“Želimo obići prije svega muslimane na ovim krajevima i dati im podršku, njihovom povratku, njihovom ostanku na svojim ognjištima. Znate od života valja otimati, moramo stalno činiti više da koliko je moguće poboljšamo to. U Gacku smo razgovarali sa povratnicima, tamo ima povratka u nekoliko sela. Oni su kazali, hvala Bogu, da im ne treba neka materijalna pomoć što je meni bilo jako interesantno, jer gdje god sam dolazio prije, odmah su mi govorili kako teško žive. Oni trebaju nešto bolju infrastrukturu, da se izgrade putevi, struja, voda u nekim selima. Tako da smo zadovoljni s tog aspekta kako oni žive, ali vjerovatno treba više ljude osokoliti da se više vraćaju na svoja ognjišta”, rekao je reisu-l-ulema.
Nakon posjete Gacku i Bileći reisu-l-ulema je sa mostarskim muftijom boravio u Trebinju. U Osman – pašinoj džamiji su obavili podne – namaz, a nakon toga su se reisu-l-ulema i muftija obratili prisutnim vjernicima.
U povratku iz Trebinja reisu-l-ulema je posjetio i Stolac. U Stocu je održan radni sastanak u prostorijama tek obnovljene Musafirhane (Šarića hana). Radnom sastanku su prisustvovali predstavnici  Medžlisa Stolac, politički predstavnici Bošnjaka i predstavnici porodica šehida i boračkih organizacija.

www.muftijstvo-mostarsko.ba