Vijesti

Održana godišnja Skupština MIZ-a Stolac: Novi objekti, nove mogućnosti i obaveze!

U subotu, 20. februara 2016. godine, u sali za sastanke tek obnovljene Musafirhane (Šarića hana), održana je redovna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Stolac. Skupštinom je predsjedavao Ismet Hamzić, a pored članova Skupštine sjednici su prisustvovali i članovi Izvršnog odbora, predsjednici džematskih odbora, imami sa prostora Medžlisa, članovi Omladinskog kruga, te koordinatorica za ženski aktivizam.
Rad Skupštine je protekao u konstruktivnoj atmosferi. Sjednica je započela izlaganjem predsjednika Izvršnog odbora o administrativno-pravnom izvještaju i aktivnostima koje su poduzete u 2015. godini, s naglaskom na završetak radova na Musafirhani (Šarića han) i njeno osposobljavanje i stavljanje u funkciju.
Glavni imam Mersed ef. Šabanović je prisutne upoznao sa aktivnostima koje su poduzete u 2015. godini u nadležnosti Vjersko-prosvjetne službe. Tokom sjednice prisutni su mogli pratiti i kratku video prezentaciju o obnovi Musafirhane i video prezentaciju o aktivnostima Omladinskog kruga u prethodnoj godini.
Svi izvještaji su jednoglasno usvojeni kao i pojedinačni planovi rada za 2016. Nakon usvajanja izvještaja prisutnim se obratio i mostarski muftija Salem ef. Dedović koji je nakon čestitanja MIZ-u Stolac na useljenju u Musafirhanu, obnovljeni vakufski objekat u centru Stoca, između ostalog istakao i sljedeće:
“Ima jako puno potreba, sve potrebe treba sagledati, i socijalne, i humanitarne, i odgojne, i kulturne, naravno, u ovakoj specifičnoj sredini, kakva je Stolac, sve te aktivnosti uglavnom se prelamaju preko Islamske zajednice koja je stožer svih aktivnosti… stoga, tog bremena moraju biti svjesni oni koji su profesionalno uključeni u rad IZ-a i realizaciju njene misije. Molim dragoga Boga da nas objedini, da nas podrži, da nam da snage da istrajavamo, da čuvamo zajednicu i da je unapređujemo, da budemo posvećeni izvršavanju zadataka i obaveza.”