Vijesti

Treće nagradno takmičenje iz Sire Poslanika a.s.

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira Treće nagradno takmičenje za učenike srednjih škola pod nazivom:

Sira – životopis Muhammeda, a.s.

U nagradnom takmičenju mogu učestvovati učenici srednjih škola koji se prijave za takmičenje.

Za učešće u takmičenju učenici se prijavljuju kod profesora vjeronauke u svojim školama.

Takmičenje će se realizirati na osnovu djela Muhammed, a.s., poslanik čovječanstvu, autora mr. Mirze Mešića, u izdanju Izdavačkog centra Rijaseta IZ El-Kalem.

Za najuspješnije takmičare predviđene su sljedeće nagrade:

1. Deset stipendija po 1000 KM

2. U saradnji sa Diyanetom Republike Turske ekskurzija u Istanbul za 40 najuspješnijih učenika i njihove vjeroučitelje u periodu od 25.4. do 3.5.2016. godine.

Izbor najuspješnijih učenika obavit će se testovima znanja. Testiranje će biti obavljeno 9.4.2016.

Svečanost dodjele stipendija i potpisivanja ugovora održat će se 25.4.2016. u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke.

Učenici će se tokom zimskog raspusta pripremati za testiranje koristeći navedeno djelo mr. Mirze Mašića.

Organizator zadržava pravo izmjene postavljenih rokova i ostalih odredbi u slučaju nepredvidivih okolnosti.

Pravila Trećeg nagradnog takmičenja

1. Organizator takmičenja je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ul. Zelenih beretki br. 17, 71000 Sarajevo.

2. Cilj nagradnog takmičenja je da se tokom zimskog raspusta organizira druženje sa knjigom koja govori o životu posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

3. Naziv takmičenja je: Sira – životopis Muhammeda, a.s.

4. Djelo na osnovu kojeg će biti realizirano takmičenje je: Muhammed, a.s., poslanik čovječanstvu, autora mr. Mirze Mešića, u izdanju El-Kalema.

5. Trajanje takmičenja je od 27.11.2015. godine do 9.4.2016. godine.

6. Pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola u BiH.

7. Prijava na takmičenje vrši se pojedinačno kod profesora vjeronauke koji predaje u datoj srednjoj školi. Cijena knjige za učenike koji se prijave na takmičenje je 8 KM (cijena knjige u maloprodaji je znatno viša). Učenik se pretplaćuje na knjigu profesoru vjeronauke u svojoj školi. U takmičenju mogu učestvovati samo učenici koji se pretplate na knjigu ili koji se prijave da već posjeduju knjigu. Profesor vjeronauke sve pretplate iz svoje škole zajedno sa spiskom pretplaćenih učenika dostavlja svom medžlisu. Prijava će bila validna kada Medžlis, najkasnije do 12.12.2015. godine, zaključi spisak prijavljenih kandidata te izvrši narudžbu i uplatu knjiga na račun Rijaseta s naznakom „za Siru 3“. Konačni spisak broja prijavljenih učenika medžlisi će dostaviti muftijstvima, a muftijstva Upravi za obrazovanje i nauku na na e-mail adresu: vjeronauka@gmail.com, sa naznakom „Prijava za Treće nagradno takmičenje za učenike srednjih škola: Sira – životopis Muhammeda, a.s.“ Nakon toga će El-Kalem,najkasnije do 30. decembra 2015. godine, dostaviti naručene knjige medžlisu gdje će ih preuzeti učenici ili vjeroučitelji.

8. Prijavni period je od 27.11. do 10.12.2015. godine.

9. Način pripremanja za takmičenje: Učenici samostalno iščitavaju naznačeno djelo i pripremaju se za takmičenje. Vjeroučitelj može pomoći svojim učenicima u pripremi za takmičenje – organiziranjem sekcije, tematskim druženjem, pripremom pitanja i flash-kvizova itd.

10. Datum takmičenja: Takmičenje prijavljenih učenika realizirat će se 9.4.2016. godine (subota) u terminu od 10 do 12 sati.

11. Način realizacije takmičenja: Takmičenje će se realizirati NZOT-testovima znanja koji se rade pod šiframa. Sva pitanja na testu bit će isključivo iz navedenog djela. Testove će pripremiti i na teren distribuirati Uprava za obrazovanje i nauku. Test sadržava i uputstva o načinu popunjavanja testova kao i anketni upitnik o djelu i takmičenju. Testiranje će biti realizirano istovremeno na svim lokacijama takmičenja koje će biti naknadno određene. Mjesto i broj lokacija se određuje shodno broju prijavljenih kandidata.

12. Odabir najuspješnijih učenika koji pristupe testiranju vrši se na osnovu broja ukupnih bodova. Nagrade će osvojiti učenici koji postignu najveći broj bodova na testovima znanja. Nagradne stipendije će osvojiti deset učenika koji postignu najbolje rezultate na nivou BiH, a nagradno putovanje će osvojiti prvoplasirani učenici na svakoj od lokacija takmičenja. Broj nagradnih mjesta se određuje proporcionalno, shodno broju prijavljenih kandidata, tako da će sa svake lokacije na kojoj se organizira takmičenje nagradno putovanje osvojiti najmanje jedan učenik. Jedan vjeroučitelj može imati više nagrađenih učenika. Učenik koji osvoji stipendiju može izabrati da li želi stipendiju ili ekskurziju.

13. Komisija za praćenje regularnosti takmičenja sastoji se od glavnog imama, koji je ujedno i supervizor takmičenja pri Muftijstvu, predsjednika aktiva vjeroučitelja na nivou medžlisa i minimalno četiri vjeroučitelja koje odabere glavni imam i predsjednik aktiva vjeroučitelja sa područja medžlisa. Broj vjeroučitelja u komisiji može biti i veći.

14. Objava rezultata. Nakon što Komisija utvrdi rang-listu rezultata, dešifrirat će se pobjednici. Na oglasnoj ploči lokacije na kojoj bude realizirano takmičenje bit će objavljeni rezultati učesnika u takmičenju, a na web-portalu Rijaseta i Islamskim informativnim novinama Preporod bit će objavljen konačni spisak nagrađenih učenika, njihovih škola i vjeroučitelja.

15. Nagradni fond ovog takmičenja je:

a) Deset stipendija po 1000 KM za učenike koji postignu najbolje rezultate.

b) U saradnji sa Diyanetom Republike Turske ekskurzija u Istanbul za 40 najuspješnijih učenika po regijama i njihove vjeroučitelje u periodu od 28.4. do 3.5.2016. godine.

16. Svi učesnici takmičenja prihvataju Pravila takmičenja.

17. Takmičenje može biti obustavljeno po odluci Organizatora u slučaju vanrednih okolnosti.

18. U slučaju spora između Organizatora i sudionika takmičenja nadležan je Rijaset Islamske zajednice.

19. Podaci i pravila takmičenja bit će objavljeni na web-portalu Rijaseta 27.11.2015. godine i u Islamskim informativnim novinama Preporod.