Vijesti

Besplatan ljekarski pregled za džematlije Medžlisa Islamske zajednice Stolac

U nedjelju, 15. novembra 2015. godine Medžlis Islamske zajednice Stolac u saradnji sa Kardiološkim edukativnim centrom u Sarajevu organizirao je besplatan pregled džematlijama.

U prvoj osnovnoj školi u Stocu ljekari su pregledali dvadesetak starijih osoba sa kardiovaskularnim oboljenjima. U organiziranim kućnim posjetama pregledali su još njih dvadesetak jer starije osobe sa ovim obljenjima nisu bile u stanju same doći i čekati u hodnicima škole. Treću grupu, zapravo cijelo jedno selo ljekari su pregledali u ambulanti u Rabranima.

Rabrani su povratničko selo u teritorijalnom sastavu općine Neum i u ingerencijama Medžlisa IZ-e Stolac. Pregled su mogle obaviti sve zainteresovane džematlije a iz Medžlisa su sugerirali da prioritet imaju stariji. „Na ovaj način želimo skrenuti pažnju svih stočana na važnost očuvanja zdravlja i na potrebu ukazivanja pažnje starijim i bolesnim“, kazao je glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović.

Pregled je uradilo šest doktora Kardiološko-edukativnog centra Sarajevo na čelu sa dr. Mehmedom Kulićem. „ Ovo je jedna od načina i edukativno djelovanja na sprječavanju kardiovaskularnih oboljenja. Naš je nijet da dođemo do tih ljudi i da im pružimo ruku prijateljstva ne samo doktorskog savjeta i lijekove koje smo donijeli, da pokažemo da smo zanitersirani za ovu zajednicu i za ljude koji su tu“, istakao je dr. Kulić.

Preglede Kardiološkog centra sponzorira federalno Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

Medžlis IZ-e Stolac je akciju posvetio obilježavanju Dana državnosti BiH. Istim povodom Omladinski krug Medžlis IZ-e Stolac u saradnji sa Domom zdravlja Stolac 24. novembra organizirat će i akciju dobrovoljnog darivanja krvi.